Trăim într-o lume în care capacitatea de a distinge între viciu şi virtute, dreptate şi nedreptate, adevăr şi minciună este la îndemâna tuturor. Se pare că pe podium, în ultimii doi-trei ani, se află media scrisă şi mai ales vorbită.
Scandalul medicamentelor scumpe şi care vindecă toate, „ţinute în seif” de oamenii din sistem, este sigur exagerat. În toate spitalele din România, pre sau postdecembristă, a existat dintotdeauna, atât în farmaciile cu circuit închis, cât şi în secţii, câte un dulap sub cheie, care conţine un stoc restrâns de medicamente mai scumpe, păstrate cu grijă pentru situaţii deosebite. Nu pentru a fi comercializate sau folosite discreţionar. La ele se apela, pe evidenţe separate, la propunerea medicului curant şi cu avizul şefului de secţie şi al directorului de spital. Asta pentru a fi folosite motivat şi transparent, pentru cazuri deosebite, analizate la rapoartele de gardă. În urgenţe se foloseau la decizia medicului de gardă.
Acţiunile recente, iniţiate de câteva spitale din ţară, au fost declanşate în urma „denunţurilor”, devenite acum o modalitate legală de a-ţi înfunda concurentul sau adversarul profesional sau politic. A spune că ele ar fi folosite, cu rezultate excelente, la toate urgenţele, inclusiv la arsurile extinse, la victimele de la „Colectiv”, este exagerat. Infecţiile intraspitaliceşti, prin lipsa dezinfectanţilor de calitate şi lipsa medicilor calificaţi în asistenţa arsurilor de anvergură, au fost adevăratele cauze ale insucceselor terapeutice soldate cu numărul însemnat de pierderi de vieţi. Familiile victimelor, puternic şi firesc afectate de incalculabilele pierderi suferite, pot da vina pe oricine, inclusiv pe Creator.
Medicina alopată foloseşte medicamentele numai după studii pe zeci şi sute de mii de pacienţi. În ţările civilizate, cu economie stabilă şi salarii decente ale corpului medical, studiile se fac corect, prin colaborarea dintre reprezentanţii medicali şi medicii de specialitate, de regulă selecţionaţi dintre cei mai competenţi. Şi la noi s-au iniţiat astfel de studii în care sunt angajaţi medici de diferite specialităţi. Dacă s-au descoperit nereguli în desfăşurarea lor, la specialităţile Psihiatrie şi Oncologie, ele probabil există şi la alte specialităţi şi un control riguros al bunului lor mers ar fi binevenit. Şi nu făcut neapărat sub egida DNA, aşezată acum pe cai nărăvaşi în toate domeniile de activitate, ci al organelor competente din Ministerul Sănătăţii.
Nu este neavenită nici implicarea organelor de presă, dar nu la maniera la care se face la noi. După câţiva ani de jurnalistică, nu te poţi pricepe chiar la toate şi nu te sui pe tronul lui Pilat din Pont pentru a crucifica miniştri, medici, profesori şi şefi de state.
Dr. Tiberiu STĂNESCU