Echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă „Zetta” București, coordonată de dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar, a efectuat, în premieră în România, un transfer dublu de ganglioni vascularizați, parte dintr-o operație amplă de reconstrucție a sânului unei paciente și de tratament microchirurgical al limfedemului instalat după mastectomie și iradiere. Pacienta care a primit șansa la o viață normală este piteșteancă. Bucuria ei a fost dublată de faptul că medicul coordonator, Dragoș Zamfirescu, este născut și crescut la Pitești.
Dragoș Zamfirescu este doctor în științe medicale, cu o experiență de aproape 21 ani în chirurgie plastică, 20 ani în microchirurgie reconstructivă și 19 ani în chirurgie estetică, având la activ peste 8.000 de intervenții chirurgicale, dintre care unele cu grad deosebit de dificultate și premiere naționale.Pacienta din Pitești a suferit în urmă cu 23 de ani o mastectomie oncologică, în urma căreia a făcut un limfedem. Antebrațul i-a crescut progresiv în diametru și s-a îngreunat atât de mult, încât nu putea nici măcar să își ridice mâna.
„Genul acesta de intervenții nu face minuni, nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți. În acest fel, la aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50-60%, și în 60% din cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nici o schimbare. La opt zile de la operație, pacienta este bine. Noi sperăm ca în următoarele luni să se reducă semnificativ greutatea și dimensiunile antebrațului și astfel să se îmbunătățească calitatea vieții pacientei, să se poată deplasa și să își poată folosi membrul superior”, a declarat doctorul Dragoş Zamfirescu pentru mediafax.ro.
Echipa medicală care a luat parte la intervenția medicală în premieră a fost formată din opt chirurgi(doctorii Dragoș Zamfirescu, Amit Beedasy, Alexandru Stoian, Raluca Berheci, Matei Iordache, Natalia Dumitrescu, Vlad Morozan și Andrei Coman) și trei medici anesteziști (Irina Luca, Ioana Grințescu și Ruxandra Avramescu).