Este începutul ultimei decade politice a cancelarului german Angela Merkel. În cabinetul ministerial au fost numite mai multe femei ca oricând în istoria acestei ţări. Niciodată nu au avut femeile atâta putere, aflându-se la şefia partidelor, a ministerelor şi a diferitelor structuri. Experţii spun: este bine aşa…
Această distribuţie pe scena politică nici nu este comentată oficial, ca şi când ar fi ceva normal sau de la sine înţeles. Concret, mâna dreaptă a cancelarului în Partidul Creştin Democrat (CDU) este o femeie foarte capabilă şi modestă, care ar avea chiar şi potenţial să o „moştenească” pe şefa ei. În plus, ministerele apărării, culturii şi cercetării, al mediilor şi digitalizării, al familiei, dar şi al alimentaţiei şi agriculturii sunt conduse de femei cu experienţă.
Un lucru este cert: nu acţiunea de emancipare feministă sau cota de 50% tematizată în presă a dus la această schimbare notabilă în conducerea politică, ci modernizarea impusă de declinul partidelor tradiţionale. Doamna Merkel a fost şi este înconjurată în cancerarie de femei loiale, extrem de discrete şi competente, pe care se poate baza. În cei 12 ani de conducere, nu au existat scandaluri, schimbări sau experimente nereuşite. Pe de o parte, au fost promovate femei deosebite, iar pe de altă parte există şi bărbaţi, politicieni şi colaboratori de elită, în jurul cancelarului. Este de remarcat şi faptul că actualul şef al statului nu este un singuratic, ca Margaret Thatcher sau Indira Gandhi. Analişti politici afirmă că femeile sunt în politică mai puţin… războinice, mai abile, având un instinct superior. Politica externă i-a venit în ajutor cancelarului german. Pe de o parte, în Europa se profilează o generaţie de tineri politicieni îndrăzneţi, de tip Macron, Kurz sau Renzi, iar pe plan mondial umanitatea tremură când este vorba despre Putin, Trump, Erdogan sau Kim Jong. Noile structuri politice sunt realităţi obiective, dar pacea trebuie apărată cu viziuni noi şi conducători normali, nu egocentrici.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.