România este țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, de 6 decese la o mie de născuți vii, aproabe dublu față de media la nivelul UE. Nou născuții prematur sau cu probleme pot fi îngrijiți, cu mici excepții, doar în reședințele de județ, iar pentru cei cu riscuri majore există secții de terapie intensivă cu aparatura necesară doar în 14 orașe, potrivit unui document oficial al Ministerului Sănătății. În funcție de dotări și de serviciile medicale pe care le pot acorda, unitățile spitaliceşti sau secţiile şi compartimentele de obstetrică-ginecologie şi neonatologie sunt clasificate în trei categorii, nivelul 3 corespunzând celor mai bine dotate. De notat că unitățile de nivel 1 și 2 sunt clasificate la rândul lor în două grupe (a și b). Nivelul 1a înseamnă că gravidele au acces doar la un compartiment ATI din cadrul spitalului în care funcționează doar în cadrul programului obișnuit de lucru, și nu 24 de ore din 24. Secțiile de nivel 1 nu au nici linii de gardă.
Majoritatea covârșitoare a maternităților sunt secții din cadrul spitalelor din diferite orașe și sunt de nivel 1, adică pot acorda asistența medicală minimă pentru gravide și nou născuți. Este vorba despre nașterile fiziologice la termen și despre nou-născuții fără probleme. În caz de urgență, poate fi făcută și operația cezariană, dacă sunt dotările necesare.
Bebelușii cu probleme pot fi doar asistați și trimiși la unitățile clasate de nivel 2 sau, în cazul celor cu riscuri majore, de nivel 3. Iată cum sunt clasificate principalele spitale din Argeș:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti – nivel 2;
Spitalul Municipal Câmpulung – 1b;
Spitalul Municipal Curtea de Argeş – 1b;
Spitalul Orăşenesc „Sf.Spiridon” Mioveni – 1a;
Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti – 1a.