Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trage un semnal de alarmă, atenţionându-i pe medicii veterinari de liberă practică cu privire la pericolul pestei porcine, îndemnându-i să anunţe imediat autorităţile veterinare dacă observă suspiciuni de boală la porcii domestici sau sălbatici, pentru a fi luate măsurile necesare. Virusul are impact la nivel social din punct de vedere economic, dar nu-i afectează pe oameni. Până în prezent, boala nu a fost confirmată în Argeş. Ce recomandări face DSVSA Argeş?
Este bine ca la intrarea în adăpostul porcinelor din gospodăriile individuale să existe o tăviţă cu paie sau rumeguş îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică, pentru dezinfecţie. Grăsunii nu vor fi hrăniţi cu lături provenite de la carnea de porc gătită în familie şi nici cu iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar putea să vină în contact cu mistreţi bolnavi. Dacă există vânători în familie, sub nicio formă nu li se va da porcilor din gospodărie apa provenită de la spălarea cărnii de mistreţ. Scroafele/vierii nu vor fi scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie. Nu vor fi cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Crescătorii de porci din exploataţiile comerciale vor respecta regulile de biosecuritate în exploataţiile de suine. Suplimentar au obligaţia de a controla zilnic împrejmuirea (pot apărea breşe prin care să pătrundă „musafirii” nepoftiţi) şi de a dezinfecta, zilnic, zonele aglomerate (intrările în fermă) şi orice vehicul aflat în zona administrativă.
Administratorii fondurilor cinegetice au obligaţia de a efectua vânători pentru reducerea numărului de mistreţi şi de a respecta regulile de biosecuritate în timpul partidelor de vânătoare. Dacă depistează exemplare moarte sau bolnave vânătorii trebuie să-i anunţe pe medicii veterinari şi /sau pe administratori.