La sfârşitul săptămânii trecute, mascaţii au luat cu asalt jumătate din judeţele ţării, acţiunea având loc într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul gestionării uleiurilor uzate, cu un prejudiciu de zeci de milioane de euro.
Descinderile au avut loc în Capitală, precum şi în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Galaţi, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vrancea, la sediile sociale şi la punctele de lucru a 17 societăţi comerciale implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor produse. În Argeş, percheziţiile au avut loc la un depozit de profil de pe platforma Arpechim. Cu acest prilej, anchetatorii au ridicat înscrisuri de la 44 de firme importatoare de uleiuri industriale, care au beneficiat de astfel de certificate emise de societăţile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor.
Din primele date rezultă că unii operatori economici au introdus uleiuri industriale pe piaţa internă, apoi ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive care atestau îndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea uleiurilor uzate. Procedând în acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2013, pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate. Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 milioane euro.