La primele ore ale dimineţii de ieri, poliţiştii ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din Parchetul de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat 53 de percheziţii în Bucureşti şi în alte 22 de judeţe. Practic se poate spune că mascaţii au luat cu asalt jumătate din judeţele ţării, acţiunea având loc într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ zeci de milioane de euro, în care se efectuează cercetări în domeniul gestionării uleiurilor uzate.
Descinderile au avut loc în Capitală, precum şi în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Galaţi, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vrancea la sediile sociale şi la punctele de lucru a 17 societăţi comerciale implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor produse. În Argeş percheziţiile au fost făcute la un depozit de profil de pe platforma Arpechim. Cu acest prilej, anchetatorii au ridicat înscrisuri de la 44 de firme importatoare de uleiuri industriale, care au beneficiat de astfel de certificate emise de societăţile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor.
Din primele date rezuiltă că unii operatori economici care au introdus uleiuri industriale pe piaţa internă, apoi ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive care atestau îndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea uleiurilor uzate.
Procedând în acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2013, pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate. Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 milioane de euro. La activităţi au participat poliţişti din cadrul inspectoratelor din toate judeţele unde sau efectut percheziţii, iar printre firmele suspectate, de unde au fost ridicate înscrisuri şi alte probe materiale, se numără şi reprezentanţele a doi dintre cei mai mari producători din industria auto mondială.