O asemenea experienţă are un puternic impact asupra psihicului
Poliţiştii argeşeni au desfăşurat astăzi o acţiune spectaculoasă într-un complex comercial din cartierul piteştean Găvana. Au amenajat o zonă de vizionare 3D a unui film cu o spargere de locuinţă, tocmai pentru ca oamenii să simtă puternic teama, furia şi frustrarea victimelor acestor hoţi de care Piteştiul nu duce deloc lipsă.
Participanţii la acţiune, selectaţi aleator, au fost impresionaţi de filmuleţul 3D pe care l-au vizionat folosind ochelari VR puşi la dispoziţie de Poliţie.
A fost prezent şi un criminalist care a explicat ce se întâmplă, în linii mari, în timpul unei spargeri. Nu a venit cu mâinile goale, ci şi cu o trusă cu instrumente speciale pe care criminaliştii le folosesc pentru identificarea urmelor.
Perioada sărbătorilor este un moment oportun pentru a prezenta asemenea cazuri, fiindcă spargerile de locuinţe sunt mai frecvente în această perioadă.
Cei care au trecut prin asemenea experienţe neplăcute ne-au mărturisit faptul că, mai mult decât pierderile în sine, impactul asupra psihicului a fost unul profund negativ: anxietate, coşmaruri şi grija că oricând hoţii ar putea reveni.
Aşadar, măsurile de prevenţie sunt extrem de importante pentru a evita asemenea situaţii. Oamenii au primit sfaturi despre cum să-şi proteje locuinţa, ce să facă şi ce nu în momentul când pleacă în vacanţă.
O greşeală pe care o fac unii cetăţeni când pleacă în concediu este să-şi anunţe plecarea pe reţelele sociale sau să publice fotografii din care reiese că sunt departe de casă. Având la cunoştinţă aceste aspecte, hoţii îşi pot planifica pe îndelete spargerea şi, în plus, lucrează sub o presiune mai mică decât în cazul în care ştiu că timpul este limitat şi oricând proprietarul poate reveni la domiciliu.
Hoţii, în general, sunt descurajaţi în momentul când sunt surprinşi sau remarcă faptul că au fost observaţi, chiar şi de la distanţă. De obicei, abandonează operaţiunea şi fug.
Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş, recomandă cetăţenilor să aibă o atitudine proactivă în cazul în care observă suspecţi.
„În definitiv, şi rezultatele noastre reflectă într-o măsură destul de mare atitudinea oamenilor care colaborează sau nu cu noi” – a transmis Florin Popa.
„Din acest motiv, este bine ca martorii să reţină cât mai multe detalii ale persoanelor care pătrund prin efracţie într-o locuinţă şi să anunţe imediat poliţia” – a completat Mădălina Epure, purtător de cuvânt.
Articol pentru CAMPANIA ,,HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA”, desfăşurată la nivel national de Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Feroneria Prod S.A.