Dreptcredincioşii cu deficienţii de auz şi vorbire din ţară, din Republica Moldova, dar şi românii din diaspora au de acum înainte ceea ce şi-au dorit de multă vreme: un centru naţional la care să apeleze, să se reunească şi în care să le fie ascultate problemele duhovniceşti. Locul care va deveni un fel de Athos al lor este în comuna argeşeană Băiculeşti. În satul Măniceşti, preot prof. univ. dr. Constantin Onu îşi va vedea peste câteva zile visul împlinit.
Păstorul surdomuţilor
Nu doar la nivelul Patriarhiei Române, dar şi în celelalte Biserici surori din Europa se cunoaşte opera de apostolat a părintelui Constantin Onu, fost paroh al bisericii Mavrodolu din Piteşti. Încă de pe vremea când se ocupa de acestă parohie, reuşise să adune în jurul său o mulţime de credincioşi cu deficienţe de auz şi vorbire. A devenit în chip firesc păstorul lor sufletesc, al celor care până atunci nu se puteau spovedi fiind în imposibilitatea de a vorbi. Având girul înaltelor autorităţi ecleziale, preotul a înfiinţat în cadrul Facultăţii de Teologie din Piteşti o secţie specială în care erau formaţi preoţi care ulterior s-au răspândit în ţară, ocupându-se de comunităţile celor cu deficienţe de auz. Chiar dacă nu mai este paroh la biserica din centrul Piteştiului, părintele Constantin Onu a lăsat în urmă un lăcaş de cult ridicat din temelii pentru semenii noştri care nu pot auzi şi vorbi. Opera sa de apostolat, aşa cum s-a scris de mai multe ori în presa locală şi centrală, nu s-a rezumat doar la eparhia noastră, preotul înfiinţând parohii pentru credincioşii suferinzi în toată ţara, dar şi în Republica Moldova. Tot în sprijinul celor cu activitate pastorală pe acest tărâm al tăcerii, preotul a „tradus” Sf. Liturghie în limbaj mimico-gestual, lucrarea fiind o premieră mondială!
Sediul Oastei Domnului
Din momentul în care a părăsit vacarmul marelui oraş, retrăgându-se la ţară, Constantin Onu nu s-a gândit decât la împlinirea unei dorinţe mai vechi: un loc în care să desfăşoare activităţi specifice misiunii pe care i-a încredinţat-o atât Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cât şi Patriarhia Română. Ştiind mai bine decât oricine cuvintele Mântuitorului care spune „Fără de Mine, nu puteţi face nimic!”, preotul a plecat genunchii la rugăciune în bisericile Muntelui Athos la care merge deseori. A făcut proiectul şi, ştiind că „Omul propune şi Dumnezeu dispune”, l-a încredinţat ierarhului, rugându-se tainic pentru ca orice piedică să fie înlăturată din calea sa. Şi primind aprobările necesare, pe un teren care-i aparţine în satul Măniceşti, au început ample lucrări pentru construcţia unui edificiu impunător. Acum clădirea este gata în proporţie de peste 90%, finalizările decoraţiunilor interioare fiind în toi. În incinta ei s-au amenajat biserica mare cu hramul Sf. Ierarh Meletie şi paraclisul cu hramul Sf. Efrem cel Nou. De asemenea, sunt prevăzute spaţii pentru birouri, pentru că aici vor funcţiona: Centrul Naţional de Pregătire, Catehizare şi Misiune Ortodoxă pentru deficienţii de auz şi vorbire din România şi diaspora; Institutul Naţional de Cercetare a limbajului mimico-gestual; Fundaţia Sf. Grigore Palama; Asociaţia Oastea Domnului din cadrul Bisericii Ortodoxe, filiala Argeş. Toate acestea vor fi coordonate de către părintele Constantin Onu care periodic are obligaţia de a transmite raport de activitate la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Mozaic unic în lume!
Hramul Sf. Meletie nu a fost ales întâmplător. Acesta a fost contemporan cu Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan şi despre el se spune că, în vremea ereziilor, în timpul unei predici, un diacon i-a pus mâna la gură pentru a nu vorbi despre Sf. Treime. Atunci el, în faţa mulţimii, a transmis învăţătura folosind degetele unei mâini. Pentru acest fapt, cei cu deficienţe de auz şi vorbire din zilele noastre îl consideră ocrotitorul lor, iar părintele Constantin Onu îi îndemnă pe toţi credincioşii să-şi pună nădejdea în ajutorul sfântului. Despre viaţa Sf Meletie, dar şi despre toate activităţile care urmează a se desfăşura la Măniceşti, preotul va vorbi pe 7 iulie, la ora 15, când îi invită pe toţi cei interesaţi să fie martorii unui moment istoric: inaugurarea centrului multifuncţional după slujba sfeştaniei pe care o va săvârşi personal. Credincioşii, nu doar cei cu deficienţe de auz şi vorbire care vor veni din toată ţara, vor afla detalii despre planul iconografic ce va fi realizat în interiorul edificiului şi tot atunci le va fi dezvăluit un proiect uimitor pe care l-a gândit preotul. O lucrare de mari dimensiuni, rugăciunea „Tatăl nostru” redată gestual în mozaic, printr-o desfăşurare de mare amploare pe suprafaţa unui zid construit lângă intrarea în clădire. O premieră în lume, după cum se pare! Redarea rugăciunii domneşti în pictură s-a făcut tot pentru prima dată în Europa, la biserica Mavrodolu, tot la iniţiativa părintelui Constantin Onu! Până pe 7 iulie când îi aşteaptă la Măniceşti pe toţi credincioşii interesaţi de proiectul său, părintele îi îndeamnă să rostească zilnic Troparul Sf. Meletie: „Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenie cele înalte şi cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarhe Melatie roagă pe Hristos să mântuiască sufletele noastre!”