Primăria Bughea de Jos a anunţat că angajează un contabil la şcoala din localitate. Toate bune şi frumoase, dar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorul contabil par dintre cele mai absurde. Pe lângă pregătirea de specialitate, acesta mai trebuie să fie şofer cu categoriile B, C, E. Aşa că nu ştii dacă este vorba de contabil sau de şofer. Drept care, pun două întrebări la care să răspundă cititorul: poate fi ceva mai ridicol ca acest anunţ? Nu cumva el a fost făcut cu dedicaţie? La fel, Primăria Rucăr trimite tot felul de adrese celor cărora le datorează bani în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive. Dacă o adresă face referire la modul de calcul a datoriei respective, o alta se referă la identificarea resurselor bugetare. Şi tot aşa. Oamenii sunt bombardaţi cu adrese, dar datoria rămâne. Primăria Lereşti nu are nicio treabă că şcoala din localitate se află în conflict cu mai mulţi profesori. Primăria Vultureşti a schimbat menirea căminului cultural, dar şi vechea arhitectură, construind acum un fel de „plăcintă”, cum se exprima sarcastic un localnic. Astfel de exemple sunt nenumărate în Argeş, punând în evidenţă lipsa de demnitate instituţională, dar şi umană. De fapt, este vorba de hoţie şi minciună. Mihai Eminescu spunea cândva că românul este omul care nu poate spune nicio minciună pe care să n-o creadă. Şi acest lucru se datorează faptului că nimeni, de fapt, nu crede pe nimeni, toţi ştim despre ce e vorba. Se minte pentru că nimănui nu-i pasă de altcineva. Minciuna este una dintre tehnicile politicii şi administraţiei, cu ajutorul căreia politicianul sau funcţionarul urmăreşte să fure din avutul obştesc.
Prin urmare, la noi se recurge la minciuni dialectice, aşa cum sunt şi instituţiile noastre. E adevărat, nu mincinoase, dar artificiale. Or, administraţia unei primării, de exemplu, trebuie să se bazeze pe lege şi ordine; ea nu trebuie să fie deasupra vieţii comunităţii, ci ca o activitate publică întemeiată pe lege şi moralitate, controlată şi sever îndrumată de opinia publică, în vederea satisfacerii tuturor necesităţilor vieţii sociale şi individuale ale cetăţenilor. La noi, însă, se promovează norme şi valori pe care le putem sintetiza în principiul „omul altui om”. Acest principiu este astăzi o îmbinare de cuvinte deosebit de răspândită şi niciodată nu a avut un sens mai deplin. Pretutindeni cel slab simte nevoia să se îndrepte spre cineva mai puternic. Însă dominarea, pornită întotdeauna din sentimentul puterii, sfârşeşte prin a-l convinge chiar pe dominat că este slab. Iată de ce astfel de indivizi nu au nici voinţă proprie, nici convingeri proprii, căci după ce au lăudat o părere a protectorului lor, sunt gata să preamărească peste o clipă o altă părere diametral opusă, dacă-i rostită de acelaşi protector. Ei luptă pe două fronturi şi vor să ţină lanţul de ambele capete. Iar dacă găsesc un alt protector mai puternic, uită cu totul şi fără nicio remuşcare de primul. Şi mai e un lucru: cunosc oamenii de felul acesta.
Le ştiu felul de a fi, cu mica lor biografie socială, cu micile lor aşteptări, cu micile lor combinaţii, cu micile lor şantaje, dar cu marile lor „pile”. Astfel de oameni scriu anunţuri de felul celor de la primăriile Bughea de Jos, Rucăr, Lereşti etc.
Pe de altă parte, „omul altui om” este politicos numai cu cei care îi inspiră teamă, pentru că nu-şi cunoaşte datoria faţă de semeni decât prin acest sentiment. Se închină numai celui puternic. Pe ceilalţi nici nu-i vede. Omul altui om personifică astăzi, în grad maximal, două funcţii esenţiale în existenţa noastră cotidiană: linguşirea şi simţul comun al orientării. Aceste funcţii au fost perfecţionate timp de un sfert de veac. Prin urmare, modul nostru de a ne comporta nu se capătă din filozofii adânci, ci îşi are sursele în experienţa colectivă pluriseculară a poporului nostru, aceea de a-ţi rezolva dilema cu ajutorul vorbei „Capul aplecat sabia nu-l taie”. În acest fel de a fi nu găsim niciun păcat, pentru că suntem deprinşi de secole să ne trădăm între noi. Ne iubim repede şi pătimaş şi ne certăm la fel de repede şi pătimaş. Avem ceva în noi din deschiderea de orizont a văii, cu veniri şi plecări negândite, cu trădări lăuntrice. „Mioriţa” are versuri scurte, ca nişte bătăi de clopot. De altfel, azi, pentru cel care nu este „sprijinit” de un alt om, instituţiile statului au un caracter inchizitorial. Omul fără „pile” intră în arhetipul victimei cu sufletul golit. Iar această lipsă de fond sufletesc se materializează în credinţa aproape mistică a fiecăruia dintre noi în acel misterios „cineva de la putere” care ar fi să procure pentru tine ceea ce instituţia nu poate procura pentru toţi. „Ai pe cineva la…? Fii bun şi recomandă-mi pe cineva la…” Acest veşnic cineva, care face şi desface totul, e realul vieţii noastre sociale. De altfel, la noi hora urmează un cerc imaginar. Iar cel care horeşte ajunge mereu acolo de unde a plecat.
Gheorghe SAVU
23 Comentarii
ALIN
Sistemul de educaţie, a devenit un câmp de „luptă” numai al celor cu bani. În general posturile de contabili sunt bine plătite (salariul ajunge şi la 40 miloioane pe lună) şi drept umare este normal să se ceară permis conducere camioane cu remorcă.
Probabil că cel care câştigă licitaţia, după apariţia mascaţilor va fi invitat să conducă remorca plină cu cei implicaţi la sediul D.N.A.
PETRE
Aveţi dreptate Primarul Dulamă este primarul care a finanţat şcoala cu bani pentru… avocaţi împotriva profesorilor.
Este normal să se întâmple aşa că doar avocaţii la rândul lor aduc şi ei peşcheş la buzunarul propriu al primarului.
În timp ce hoţii statului îşi umplu buzunarele, profesorii păgubiţi care şi- au câştigat drepturile în instanţă aşteaptă ca hoţii mai sus menţionaţi să aplice legea.
Atâta timp cât profesorii nu dau peşcheşul la sultanul Dulamă de Rucăr, aceştia nu- şi vor vedea drepturile salariale câştigate în instanţă.
Solicităm D.N.A. ul să facă nişte verificări asupra Sultanului de Rucăr, mai ales că acesta este implicat în afacerile cu firma consilierului local Avram depistat de A.N.I. incompatibil şi mincinos.
Dora
La Vulturesti se construieste caminul cultural in acelasi timp cu autogara Vulturul Company.Oare de ce?
ILIE
Este normal ca primarul de Rucăr să ofere profesorilor vorbe, că doar la asta se pricepe cel mai bine. Privitor la bani, aceştia nu sunt pentru profesori, sunt pentru sistemul politic.
Aceasta este diferenţa dintre profesori şi primar.
Până la urmă, dacă profesorii şi-au ales astă meserie, înseamnă că le- a plăcut şi asta şi+au dorit.
În concluzie să suporte consecinţele, că doar nu i- a oprit nimeni să se facă politicieni.
MARINA
Toate posturile didactic- auxiliare din educaţie se dau contracost.
Subiectele sunt făcute la I.S.J. Argeş.
Dacă dai banul primeşti pe lângă subiecte şi rezolvările.
Întodeauna câştigătorul se cunoaşte dinainte.
Singurul scop al concursului este adunatul darului.
Nu se recomandă prezentarea la un astfel de concurs dacă nu ai parcurs etapele precizate mai sus, că pierzi timpul şi te mai şi faci de râs.
Doctorul
Domnule Savu, ar trebui sa mergeti la fiecare primarie mentionata de dvs si sa ne prezentati mai in detaliu problemele ridicate in articol. Prezentate in felul acesta pare doar o adiere de vant. Deci, mai concis.
Doctorul
Apropo, vedeti ca la scoli este aceeasi coruptie, mai ales acum cu ocazia ocuparii posturilor didactice
Nicole
Mafia Statului are rădăcinile tocmai în primării.
Dacă reuşim să ne împotrivim şi să tăiem aceste rădăcini ale răului, mafioţii cu funcţii înalte vor muri de foame.
Da, este adevărat că sisitemul de învăţământ este făcut praf tocmai datorită implicării primarilor în funcţionarea sistem.
Un model clar de corupţie de acest gen avem la Rucăr, unde primarul Dulamă este „în tot şi în toate” de la achiziţionarea unei pompe second- hand pentru centrala termică cu suma de 240 milioane lei (una nouă de acelaşi tip costând 40 milioane cu montaj cu tot) până la dosirea posturilor din şcoli şi comercializarea acestora la negru.
Rămâne de constatat de anchetatori:
– cât este partea Generalul Tudosoiu din profitul primarului mai sus menţionat.
– cât este partea Directorului Camerei de Conturi Argeş în acoperirea performanţelor atinse de Primăria Rucăr.
MILICA
Aveţi dreptate, la Liceul Rucăr, chiar la aceste momente s-a mai pus de un matrapazlâc.
S- a scos la concurs postul de informatician.
Una dintre condiţii este ca doritorul postului să deţină permis de conducere categoria B. Se impune a se preciza că Liceul în cauză nu are pe inventar nici turisme, nici camioane şi nici măcar motocicletă.
Probabil cerinţa în cauză este necesară pentru ca posibilul câştigător să conducă maşina primarului că acesta este obosit (de prea mult stat degeaba).
Trebuie să fie o problemă greu de rezolvat pentru a depista care este legătura între un informatician şi permisul de conducere de categoria B,
Ce este mai interesant:
– iniţial, în presă a apărut că proba scrisă va fi pe data de 09.09.2016 iar interviul pe data de 12.09.2016
– pe anunţul de la avizierul Primăriei Rucăr ne confruntăm cu data de 08.09.2016 proba scrisă, iar interviul pe data de 09.09,.2016.
Ce simplu este pentru o instituţie bugetară să se joace de a concursul.
Atâta timp cât tot Rucărul cunoaşte câştigătorul ce importanşă mai are data concursului?.
Şi- n acest caz solicităm organelor abilitate să ne comunice legalitatea viitorului informatician (cunoştinţă bună de a primarului) de a conduce maşina primarului, directorului, sau femeii de servici .
Ionela
Se mai poate modifica anunţul pentru postul de informatician, de la Liceul Rucăr?
Nu de alta eu am permis conducere tractor eliberat de C.P.L.A.M.A. Ştefăneşti în 1989.
Unde se organizează licitaţia şi unde trebuie să mă adresez, primarului sau la I.S.J. Argeş?
Ştie careva care sunt tarifele pentru astfel de afaceri?
Minovici
Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îşi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-aţi înţolit… De aceea, alungaţi turma acestor netrebnici, care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii… n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc să vă economisească pe voi toţi.
Dora
Daca citesti comentariile acestea iti dai seama de situatia socio-plotica a judetului Arges
mosoiu maria
Da, intotdeauna conditiile sunt puse in asa fel incat cel care trebuie sa castige concursul sa corespunda acestor conditii. Am trecut prin doua examene de felul acesta, am depus chiar si o plangara penala in urma unuia dar nimic. Credeti ca pentru cineva conteaza capitalul uman? Nuuu, conteaza doar capitalul financiar si cel electoral. Si, da, intotdeauna castigatorii se cunosc dinainte ca aceste posturi sa fie scoase la concurs. Si daca noi continuam sa nu luam atitudine, la fel va fi si de acum incolo.
CARMEN
S.O. este câştigătorul din 08.09.2016
ALINA
Domnule Marin şi doamnă Oprescu, deputaţi şi senatori, la dumneavoastră profitul dvs. din comercializarea posturilor din Argeş şi afacerile cu pompe cât este?
Tetea
A sosit timpul ca atât Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş- domnul Manu cât şi Prefectul Soare să se implice mai cu suflet şi în mod special cu pârghiile legale pentru a denunţa şi a şi face curăţenie în propria ogradă.
Atâta timp cât ograda pe care o conduc nu va fi curăţită de infractorii şpăgari, Argeşul va ocupa un loc fruntaş în ale corupţiei pe ţară.
Nicole
Trebuie să precizăm pompa de 240 milioane lei a fost montată la Liceul Tehnologic Victor Slăvescu Rucăr de către firma apropiată Primarului Dulamă.
Diferenţa de la 240 milioane până la 40 milioane lei, adică 200 milioane lei este profitul net realizat pe spinarea contribuabililor rucăreni.
Ce bine este să fi afacerist de Rucăr şi să- ţi înşeli consătenii zâmbindu- le frumos.
Marinică
Bine le face politicul, la profesori căl nu le dă drepturile salariale. Să vadă şi ei ce şi cum au educat.
Este o vorbă, aşa îi educi aşa îi ai.
Cine i-a educat pe politicieni ?
Astă educaţie le- ai dat, ăste rezultate ai primit !
La categoria politicieni se încadrează şi Generalul Tudosoiu cu a lui ceată, că doar nu poţi să le spui profesori, că- i jigneşti.
Pe scurt politicianul argeşean a reuşit să ne dovedească că a fost educat doar în sensul cel rău, adică hoţ, escroc, şarlatan s.a. Pe scurt MAFIOT, posesor de carnet de muncă la STAT.
ICĂ
A;a se întâmplă când politicul se amestecă unde nu- i fierbe oala.
Samir
Primariile ar fi bine sa fie schimbate cu posturile de politie.
Victor Viorel
Samir, nu s-ar rezolva nimic, pentru ca toti sunt in aceeasi cardasie
MARINA
Sunt mai multe soluţii:
– primarii şpăgari să fie duşi la răcoare, la loc cu umbră că de prea multă căldură au făcut insolaţie şi au depăşit tarifele impuse.
– primarii şpăgari să fie duşi la muncă (adevărată şi nu de şpăgăreală) să fie plătiţi cu minim pe economie, ca să îneveţe valoarea banului, nu ca Dulamă căruia tot omul care vrea să- şi recupereze terenul trebuie să- i doneze câte ceva şi lui, că- i sărac sărmanul.
Oare de ce serviciile nu- şi fac treaba cu primarul şpăgar, să fie şi acestea cumpărate de individul în cauză.
CALIN
Dar, ce a pomenit cineva la Rucăr să- şi recupereze careva pădurea fără să dea şpaga cea de toate zilele oamenilor primarului din Primărie.
Şi ce şpagă?