În pofida semnalelor trase de mass-media şi de poliţişti, metoda „Accidentul” continuă să fie una dintre cele mai utilizate căi prin care indivizi certaţi cu legea reuşesc să facă rost de bani înşelând persoane credule, de regulă în vârstă.
A plătit peste 5.000 euro
Într-o astfel de neplăcută situaţie s-a aflat o femeie în vârstă de 69 de ani, din Piteşti, mama senatorului PSD de Argeş, Cristina Stocheci.
Chiar în preajma Învierii Domnului, sexagenara a fost sunată la telefon de un necunoscut, care i-a spus că, în drum spre casă, fiica sa ar fi avut un grav accident rutier şi are nevoie urgentă de 5.100 euro pentru o presupusă operaţie.
Disperată, femeia nu a stat prea mult pe gânduri şi i-a dat suma individului care venise s-o ridice.
Ulterior, mama dnei Stocheci şi-a dat seama că a fost victima unei escrocherii şi a anunţat poliţia, dar răul deja se produsese.
Puştan monitorizat
Cazul de mai sus nu este singurul de acest gen petrecut la Piteşti în perioada sfintelor sărbători de Paşti.
Astfel, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, adică exact când oamenii participau la slujba Învierii Domnului, poliţişti ai Secţiei 3 Piteşti şi de la Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au organizat o acţiune de prindere în flagrant a unui tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune tot prin metoda „Accidentul”.
Este vorba despre Daniel M., un puştan de 17 ani, din Medgidia, care la vârsta lui e „rodat” în astfel de fapte, mai ales că jumătate din familia sa e prin puşcării tot pentru fapte de înşelăciune.
Adolescentul era în atenţia oamenilor, care-l monitorizau îndeaproape întrucât deţineau informaţii că pune ceva la cale.
Încătuşat de Paşte
Astfel, anchetatorii au stabilit şi probat că flăcăul cu pricina a încasat 7.000 lei de la un bărbat în vârstă de 74 de ani, din Piteşti, pe care-l contactase telefonic susţinând că un nepot a fost implicat într-un eveniment rutier, iar banii îi trebuiau ca să achite presupuse cheltuieli în cursul urmăririi penale.
După ce a încasat paralele, puştanul cu pricina a fost încătuşat de poliţiştii aflaţi în apropiere.
Pentru probarea activităţii infracţionale, oamenii legii au făcut o percheziţie în camera unui hotel din centrul municipiului, unde se cazase flăcăul.
Cu acest prilej au fost descoperiţi şi ridicaţi în vederea continuării cercetărilor alţi 20.000 lei (în total 27.000 lei cu banii luaţi de la septuagenar) susceptibili a proveni din comiterea de infracţiuni. Adică tot din înşelăciuni.
Sub control judiciar
În aceeaşi noapte împricinatul a fost reţinut 24 de ore pe bază de ordonanţă şi încarcerat în arestul poliţiei argeşene.
A doua zi, el a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea de a fi dus la instanţă în vederea arestării preventive.
Suspectul a fost plasat însă sub control judiciar pentru 60 de zile. Din datele pe care le deţinem, se pare că suspectul din Medgidia nu ar avea legătură cu escrocarea mamei senatoarei.
În schimb, oamenii legii au mai „scos” o faptă similară comisă de acelaşi individ, pentru care victima încă nu apucase să depună plângere la poliţie.
Vă reamintim că, în urmă cu o lună, o femeie din Bogaţi a fost păcălită prin aceeaşi metodă. Dorind să-şi ajute un nepot implicat într-un presupus accident de circulaţie, a plătit o sumă importantă de bani unui escroc.
Recomandări
Pentru a nu cădea victime acestui gen de infracţiuni, poliţiştii le recomandă oamenilor să fie cât mai prudenţi când sunt anunţaţi telefonic că rude apropiate au fost implicate în accidente.
„În cazul că sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi solicită urgent bani pentru rezolvarea problemelor create de un presupus accident rutier, sub nicio formă nu daţi curs solicitării în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.
Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment de circulaţie, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi direct legătura cu persoana în cauză.
În cazul că vă confruntaţi cu astfel de situaţii, sunaţi de îndată la 112 sau adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie”, afirma Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al Poliţiei Argeş.
2 Comentarii
ION
Era de plâns dacă era păgubit vreun pălmaș de rând.
Dar atâta timp cât cineva fură de la hoți, escroci și șarlatani nu trebuie să ne îngrijorăm.
Oare nu le-o fi rușine politicienilor să spună că cineva a încercat să- i fure, atâta timp cât ei practică furtul zi de zi (și nu orice furt)?
Anonim
nu conteaza de la cine fura , atata timp cat fura, chestia e destul de veche si nu i sperie nimic pe idiotii astia, legile sunt prea blande.