Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, ca instituție reprezentativă a mediului de afaceri din Argeș este permanent la curent cu modificările legislative, mai ales cu cele care impactează direct asupra mediului de afaceri. În această categorie se înscriu și creșterea, anunțată pentru 01 ianuarie 2019, a salariului de bază minim brut pe țară, precum și diferențierea salariului minim pentru persoanele cu studii superioare sau cu vechime în muncă de peste 15 ani.
Creșterea ar urma să ducă salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la nivelul actual de 1.900 lei la nivelul de 2.050 lei, pentru un program complet de lucru de cca 167 ore/ lună. Iar pentru absolvenții de învățământ superior sau persoanele cu vechime de peste 15 ani, nivelul ar trebui să devină 2.350 lei.
Referitor la majorarea salariului minim – Da, suntem de părere că salariile în România trebuie să crească! Este un imperativ necesar dacă dorim o dezvoltare solidă și o reducere a decalajului și o aliniere la nivelul de viață și de consum din vest, cu care ne comparăm permanent. DAR, aceste creșteri nu trebuie să genereze dezechilibre și disparități în mediul economic. Marjele de profit cu care operează majoritatea agenților economici care angajează forță de muncă necalificată și slab calificată (în special din comerț, turism, industria alimentară, lohn – ramuri în care de obicei se plătește cu nivelul minim de salarizare) sunt mici (3-5%). Acești operatori economici vor avea puține opțiuni – vor concedia personal sau vor majora prețul produselor sau serviciilor. În ambele cazuri efectele se vor răsfrânge asupra noastră a tuturor, traduse fie în spirala inflaționistă, fie într-un efort mai mare al statului de a aloca fonduri pentru cei disponibilizați (șomaj, programe de reconversie, ajutoare sociale, etc).
Referitor la diferențierea salariului minim funcție de vechime si studii superioare, opinia mediului de afaceri este că antreprenorul ar trebui lasat să judece aceste abilități suplimentare ale angajatului și să le aprecieze printr-o remunerație corespunzătoare. A le aplica fără diferențiere și fără a ține seama dacă realmente anii de vechime sau studiile superioare aduc cu ele o expertiză reală în domeniul de activitate în care lucrează angajatul, nu înseamnă decât încă o povară suplimentară pe umerii unui antreprenor uneori sufocat de realitatea economică din țara noastră.
În încheiere, mediul de afaceri din Argeș consideră că majorarea salariului minim pe economie este acceptabilă atâta vreme cât are fundamente economice (ca de exemplu ajustarea la inflație) dar respinge cu fermitate majorări și diferențieri pe criterii care nu au legătură cu performanța și aptitudinile profesionale.
De asemenea, reiterăm propunerea ca pe viitor, aplicarea unor măsuri cu impact asupra celor care reprezintă coloana vertebrala a oricărei economii – IMM-urile – să se facă doar după consultarea largă a acestora și după efectuarea unor studii de impact ale măsurilor asupra macroechilibrelor economice oricum fragile într-o lume din ce în ce mai globalizată.
Camera de Comert Industrie si Agricultura Arges