Prezenţi vineri la conferinţa de presă a PSD Argeş, liderul PSD Piteşti Cristian Gentea, primarul Cornel Ionică şi viceprimarul Sorin Apostoliceanu au adus în atenţie o multitudine de probleme cu care se confruntă municipalitatea şi nu numai. Printre altele, nu au lipsit criticile cu privire la faptul că la unele instituţii au fost majorate salariile la un nivel care sfidează, spunem noi, bunul simţ!
„O mare prostie!”
Astfel, Cristian Gentea a criticat faptul că unele administraţii locale şi judeţene au majorat salariile angajaţilor la nivelul maxim permis de legislaţia în vigoare.
Într-o astfel de situaţie se află şi Consiliul Judeţean Argeş, de exemplu, acolo unde salariile sunt acum foarte mari. Pe de altă parte, sunt primării care nu au umblat la salarii, plafonându-le chiar (cum este cazul la Piteşti, Budeasa sau Corbi).
„Mi se pare o mare prostie să fie majorate salariile la nivel maxim! Dincolo de discuţiile legate de faptul că o administraţie îşi poate permite sau nu astfel de salarii este factorul uman. Cel care are un salariu mare şi munceşte şi e ajuns din urmă de unul care nu se omoară cu munca mai are tragere de inimă să se implice? Pe de altă parte, cei care nu muncesc, dar li s-au mărit salariile sunt mulţumiţi că merge leafa şi oricum nu fac nimic”, a spus Gentea.
Buget
Piteştiul se poate considera un caz fericit în urma aprobării bugetului de stat pentru anul în curs. Cornel Ionică, primarul Piteştiului, a spus că, deşi cota din impozitul pe venitul global care revine autorităţilor locale a fost crescută de la 43% la 60%, această majorare va fi înghiţită aproape în totalitate de cheltuielile cu asistenţa socială care au fost transferate de la bugetul de stat către bugetele locale.
În cazul altor primării din ţară, însă, va fi deficit, deoarece nu toate dispun de venituri mari. Concret, bugetul total de asistenţă socială în acest an la Piteşti va fi de 58 milioane lei, dintre care 29,7 milioane lei provin din transferul făcut de Guvern în cârca autorităţilor locale. După ce se trage linie, Piteştiului îi mai rămân din cei 60% din IVG doar 6,1 milioane lei. Ionică a spus că, în ciuda acestor probleme, taxele şi impozitele locale nu vor fi mărite în acest an la Piteşti decât cu coeficientul de inflaţie prevăzut de lege, conform normelor în vigoare.
Nu se majorează taxele
Ionică a mai afirmat că pentru anul în curs nu vor fi majorate taxele şi impozitele locale. Acestea vor fi ajustate doar cu rata inflaţiei stabilită de Institutul Naţional de Statistică, a precizat primarul.
Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că nu vor creşte tarifele la biletele Publitrans, deşi subvenţia pentru serviciul public de transport va fi majorată. În acest an, de exemplu, Publitrans trebuie să achite 13 milioane lei în patru rate aferente unui împrumut luat pentru achiziţia autobuzelor Solaris.
În schimb, după 1 aprilie 2019 este luată în calcul majorarea preţurilor pentru populaţie la căldură şi apă caldă. În ultima şedinţă, Consiliul Local Piteşti a aprobat majorarea tarifelor de producţie pentru o gigacalorie de la circa 400 lei la 439 lei, dar nu s-a impus nicio creştere pentru populaţie.
Autorităţile locale vor să facă o nouă interpelare la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a se permite reducerea tartifelor la apă şi canal (tarifele sunt condiţionate de către BERD care a dat un împrumut pentru modernizarea reţelelor din Piteşti). Totuşi, chiar dacă nu se va primi un răspuns favorabil, a spus Cristian Gentea, în prima şedinţă a Consiliului Local va fi emisă o hotărâre pentru eliminarea tarifului pentru apă pluvială, iar costul apometrului la branşare va fi suportat de către societate (ceea ce înseamnă o reducere cu 500 lei a costurilor).
Directorii…
O altă temă abordată a fost aceea a directorilor de instituţii deconcentrate. Gentea şi Ionică şi-au exprimat susţinerea totală pentru menţinerea lui Lucreţiu Tudor în funcţia de director al Administraţiei Finanţelor Publice Argeş. Mandatul de director interimar al acestuia a expirat şi de două săptămâni ministerul de resort nu dă niciun semn. Mai mult, unii şi alţii dau din coate să ajungă pe acest post pe care Lucreţiu Tudor a dovedit că ştie ce are de făcut, rezultatele de până acum vorbind de la sine.
„Sunt nemulţumit de modul în care decurg procedurile privind numirea în funcţie a unor directori. De exemplu, nu e posibil ca la o instituţie precum Administraţia Finanţelor Publice să se numească un director pe trei luni, patru luni… Ce strategie poţi să îţi faci aşa? Ar fi nevoie de un mandat de 4 ani şi voi milita să se organizeze concurs în acest sens”, a spus Gentea.
„Lucreţiu Tudor este un băiat deosebit, profesionist şi care va ajunge mare, căci ştie bine ce are de făcut. A demonstrat profesionalism, competenţă, iar unii îşi fac bocancii cu el! Nu e normal aşa ceva!”, a spus, la rândul său, Cornel Ionică. Şi în cazul vacantării postului de director la Tineret şi Sport, în urma pensionării lui Laurenţiu Achimescu, sunt discuţii. „Mi s-a spus că noul director trebuie să fie neapărat din interiroul instituţiei. Cum adică? Trebuie să se poată să fie şi cineva din afară, pentru că vorbim despre management!”, a adăugat Gentea.
„O mare dezamăgire”
Gentea a mai declarat că Bogdan Pandelică, fost şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, este una dintre cele mai mari dezamăgiri ale sale. Pandelică a plecat din PSD la Pro România după ce a fost înlocuit din funcţia de la centru cu argeşeanul Marius Pârvu. „Bogdan Pandelică este una dintre marile mele dezamăgiri. Cât a fost la Ministerul Energiei, la RATEN, la Ministerul Economiei şi la ANPC nu a fost în funcţie graţie PSD? Tocmai cei care au astfel de funcţii pleacă din partid la un moment dat”, a spus Gentea. Bogdan Pandelică a fost şi consilier local PSD la Piteşti, dar a avut şi funcţii de secretar de stat din partea PSD în Ministerele Economiei şi Energiei.
O nouă creşă
În fine, Ionică a mai declarat că în municipiu va fi amenajată o nouă creşă într-un spaţiu pe care administraţia locală îl deţine în zona centrală. Noua creşă va avea 40 de locuri şi va prelua şi cei 20 de copii care acum se află pe o listă de aşteptare deoarece părinţii nu vor să îi ducă în creşe unde sunt locuri, dar acestea sunt prea departe de zona în care locuiesc. 293 de copii au fost înscrişi la creşele din Piteşti în anul şcolar 2018-2019, iar 4.029 la grădiniţe. Ionică a subliniat că, în cazul grădiniţelor, Inspectoratul Şcolar are între atribuţii plata salariilor şi altor cheltuieli de acest gen, în vreme ce administraţia locală se ocupă doar de întreţinerea spaţiilor.