Restaurantele aflate în spații închise se vor redeschide mâine, în anumite condiții, potrivit unei hotărâri a Guvernului.
Ce spun patronii?
Marcello Battaglia, patronul Restaurantului „La Dolce Vita”: „Sunt două aspecte care se disting aici: pe de o parte, teama oamenilor de a mai veni în restaurante, pentru a nu se infecta, fapt ce a dus la reducerea drastică a numărului de clienți. Și, al doilea: măsurile foarte restrictive, de natură să demobilizeze orice om de afaceri. Înțelegem că trebuie respectate niște norme pentru evitarea îmbolnăvirilor, dar unele dintre acestea sunt foarte greu, dacă nu imposibil, de aplicat. Oricât de atenți am fi la respectarea lor, poți avea un client de rea credință care te reclamă că ai făcut ceva greșit, și te-a închis.
Pe deasupra, a scăzut numărul clienților care comandă ”la pachet”, considerând că mâncarea ar putea fi infectată pe transport, majoritatea clienților preferând să-și gătească acasă. Nu întrevăd niciun reviriment al acestei industrii, chiar dacă guvernul a luat respectiva hotărâre, dar, dacă mă întrebați pe mine ce măsuri ar fi necesare, vă spun că nici eu nu știu. Pur și simplu, această pandemie ne-a luat orice speranță”.
Măsuri stricte
Măsurile prevăzute a fi luate de patronii restaurantelor înainte şi după redeschiderea localurilor, cele dinainte, organizatorice, inclusiv trierea angajaţilor şi instruirea lor, sunt foarte stricte: stabilirea de circuite cu sens unic; portul măştii de către clienţi; interzicerea transferului meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta (acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă); interzicerea consumului de produse stând în picioare sau la scaunele de la bar; încurajarea plății în special cu cardul; instalarea de panouri de protecție la casa de marcat; maximum 6 clienţi pot ocupa o masă (excepţie fac membrii de familie); respectarea distanţei între ocupanţii meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul “o masă ocupată, una liberă”, dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact; aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor și folosirea sistemelor de aer condiționat în caz de caniculă, cu asigurarea unui program de întreținere a echipamentelor de climatizare, curățarea și schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiționat, precum și curățarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilație din lifturi, în locațiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.
Un Comentariu
Patrascu
In sfarsit sé deschid… Doamne in ce vremuri tráim