• 5.451 de elevi argeșeni sunt așteptați să susțină examenele de evaluare națională, pe baza cărora vor fi admiși în liceu
• Candidații care au mai mult de 37,3 grade sunt trimiși acasă
Evaluarea națională începe, mâine, cu prima probă scrisă precedată de triajul epidemiologic al candidaților.
În Argeș, președintele comisiei de examen este Constantin Cristinel Crețu, inspector școlar general adjunct. Potrivit acestuia, 5.451 de elevi argeșeni s-au înscris la evaluarea națională. Totodată, au fost stabilite 130 centre de examen și patru centre zonale de evaluare la nivelul județului Argeș.
Așadar mâine are loc proba scrisă de limba și literatura română. Miercuri, este programată proba la matematică. La 22 iunie, se afișează notele, până la ora 14. Apoi este perioada de contestații și în 27 iunie sunt cunoscute rezultatele finale.
Evaluarea națională din acest an se desfășoară în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Pe lângă faptul că a fost eliminată materia din semestrul doi la elaborarea subiectelor sunt impuse reguli stricte de distanțare fizică și de igienă.
În sălile de examen își ocupă locurile cel mult zece elevi, astfel încât să fie o distanță de cel puțin doi metri, pe rânduri și între rânduri. Încăperile sunt dotate cu dezinfectante pentru mâini și covorașe dezinfectante. Iar candidații poartă măști de protecție.
Ministerul Educației a anunțat că la triajul epidemiologic tuturor copiilor li se ia temperatura, la umbră, iar cei care au mai mult de 37,3 grade sunt trimiși acasă. Pentru ei, este organizată o sesiune specială, la două săptămâni distanță.
Sesiunea specială pentru elevii care nu pot susține examenul în această săptămână, din motive medicale, se desfășoară în perioada 29 iunie-1 iulie.
Candidații care reușesc să susțină măcar o probă în sesiunea propriu-zisă nu vor fi obligați să o repete, se va ține cont de aceasta.
Evaluarea națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80% la intrarea în liceu.
Fiţuici de nota 10, consecinţe de nota 1
Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Probele scrise încep la ora 9, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul, și durează două ore.
Sunt monitorizate audio și video clasele de examen, precum și sălile unde se descarcă, se multiplică subiectele, se evaluează și se depozitează lucrările scrise ale candidaților. Înregistrările sunt verificate prin sondaj de comisiile de examen, după încheierea probei scrise. Dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau dacă sunt sesizări, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile școlii respective. Dacă aceste nereguli se confirmă, se pot lua măsuri până la acordarea notei 1 (unu).
Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de cel puțin un asistent, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.
Reguli la examen
Se interzice candidaţilor să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri şi altele asemenea, elevii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisie. Cei care refuză acest lucru nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la reţele de socializare.
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis foile din lucrările scrise.