Am scris în repetate rânduri despre felul în care mulţi piteşteni (în special tineri) aruncă banii la pariuri şi aparate. Nu am dat însă o soluţie pentru cei care chiar nu se pot abţine fără să calce în cazinouri. Pornind de la premisa că putem înţelege viciile unei persoane (în cazul de faţă, jocurile de noroc), soluţia ar fi încărcarea programului cu activităţi care să compenseze defectele şi să aducă un echilibru nu doar psiho-social, ci şi… financiar.
Pentru succes…
…Reducerea treptată a timpului petrecut la păcănele în favoarea dezvoltării unor hobby-uri care pot aduce venituri este o metodă simplă şi eficientă. Investiţia, căci către acest subiect ţintim, nu-i musai să fie de ordinul zecilor de mii de euro. Am la îndemână exemplul unui amic care, de curând, a cumpărat un aparat foto performant, a făcut un curs de fotografie şi a început să presteze la nunţi şi botezuri. Pentru început, la rude şi cunoştinţe, iar mai apoi, în baza recomandărilor primite, a început să fie solicitat şi de către necunoscuţi. Cu banii primiţi a continuat să investească în echipamente şi accesorii, dezvoltându-şi afacerea. Mai nou, proaspeţii căsătoriţi nu se mai mulţumesc doar cu clasicul album foto, vor înregistrări video din înaltul cerului. Fără să stea prea mult pe gânduri, omul nostru a cumpărat o dronă care aduce câteva sute de lei în 10-15 minute (cât durează filmarea). Cheltuielile pot fi amortizate în cel mult un an, motiv pentru care consider că e o investiţie bună. Idei de mici afaceri pot să enumăr cu duiumul, important este însă ca fiecare să aleagă ce i se potriveşte.
Alte exemple
Dacă nu-ţi place fotografia, poate încerci ceva în domeniul culinar. Şi aici am o cunoştinţă care, la început, aducea prăjiturele şi tot felul de dulciuri făcute în casă colegilor de serviciu. Dar nu erau simpli cozonaci sau cornuleţe, ci nişte brioşe plus alte preparate dichisite care concurau la orice oră cu specialităţile din cofetăriile cu nume de la Bucureşti. O costau ceva bani, însă pasiunea ei pentru aceste preparate însemna mult mai mult. Un vechi proverb spune că prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte, iar colegii care au tot degustat deserturile-minune nu au rămas indiferenţi la efortul viitoarei cofetărese. Au dat sfoară în ţară şi în scurt timp această fată cu multă ambiţie a ajuns să vândă la comandă aşa-zisele „cupcakes”. Peste doar un an, a plecat în Marea Britanie unde a început să lucreze cu o echipă de cofetari, iar acum are propria afacere. Mai vreţi şi alte exemple de succes? Tânăr pasionat de muzică şi aparatură electronică – acum DJ (în ţară şi peste hotare); tânăr pasionat de calculatoare – patron la o firmă de IT ş.a.m.d. Cu toţii au plecat la drum având puţine lovele în buzunar, dar punând foarte multă pasiune în ceea ce fac. Lucru pe care nu l-am auzit la jucătorii de păcănele. Adică, or fi ei pasionaţi, dar nu cred că s-au îmbogăţit de la aparate. Decât poate pentru o zi, două sau o săptămână. Inevitabil, la jocurile de noroc vine o zi când pierzi mai întâi aproape tot şi pe urmă TOTUL!
George OLTEANU