Atât PNL, cât şi USR şi PMP susţin cu toată tăria că Diaspora ar trebui să aibă mai mulţi reprezentanţi în Parlamentul României. În prezent sunt patru deputaţi şi doi senatori ai Diasporei în Parlamentul României, iar PNL, PMP şi USR ar vrea ca numărul acestora să fie măcar dublu.
Trecând peste faptul că se clamează mult ideea reducerii numărului de parlamentari la 300 (nu vedem cum, din moment ce se vine cu o propunere de… suplimentare!), întrebarea este: ce au făcut cei şase „diasporezi” pentru comunitatea românească de peste hotare şi pentru România? Cei şase parlamentari ai Diasporei sunt: Senat: Viorel Badea (PNL) şi Radu Mihail (USR); Camera Deputaţilor: Manuel Costescu (USR), Doru Petru Coliu, Constantin Codreanu (PMP) şi Mihai Voicu (PNL). PSD nu are reprezentanţi, deci este de înţeles reticenţa acestui partid de a da curs ideii de creştere a numărului de parlamentari „diasporeni”.
„Este normal să crească numărul de aleşi pentru Diaspora. Este vorba de a respecta principiul reprezentativităţii care este valabil în ţară, dar în străinătate nu se aplică. PNL a militat şi va milita pentru acest lucru”, ne-a declarat Dănuţ Bica, deputat de Argeş al PNL.
„După aceste alegeri nu mai e niciun dubiu că românii din Diaspora nu sunt reprezentaţi echitabil în Parlament. USR a depus din mai 2018 un proiect pentru creşterea reprezentării Diasporei. Săptămâna asta vom avea discuţii cu toate partidele parlamentare pentru a repara această nedreptate”, a spus, la rândul său, deputatul de Argeş al USR Ionuţ Moşteanu.
Peste 940.000 de români din străinătate au votat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie.