În ultimii ani, orele de educaţie fizică şi sport provoacă insomnii multor elevi, care, în loc să fie preocupaţi de mişcare, îşi roagă părinţii să meargă la medic pentru a le lua scutiri medicale. Nu vom vorbi despre cât de reale sunt bolile care apar pe majoritatea acestor scutiri. Cu altă ocazie vom dezbate acest subiect extrem de complicat, dar şi foarte interesant. Am stat de vorbă zilele trecute cu doi oameni de sport care ne-au spus, printre altele, că o oră de educaţie fizică şi sport în plus în orarul elevilor ar fi echivalentă cu sănătatea.
Echilibru emoţional
Cristian Neacşu, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala „Mihai Eminescu” din Piteşti, este adeptul ideii cu mărirea numărului de ore de sport în şcoli: „Această măsură este mai mult decât obligatorie. Copiii nu mai au unde să facă mişcare în timpul liber. Parcurile sunt în construcţie, în parcări nu mai pot juca fotbal ca pe vremuri, iar terenurile de sport ale şcolilor sunt de regulă închise în afara orelor de curs. Din acest motiv, precum şi din multe altele, este nevoie de o oră de sport în plus în şcoli. Pentru mine este o mare bucurie să văd că elevii vin la orele mele chiar şi în ultima zi de şcoală. Este un mod de a se recrea, de a se elibera de stres. Recunosc că se mai întâmplă şi momente mai puţin plăcute, când o elevă vine în fustă şi nu în echipament de sport. Dar astea sunt cazuri foarte rare. Am fete care joacă fotbal cot la cot cu băieţii. Din punctul meu de vedere, un rol esenţial în canalizarea copilului către mişcare îl au părinţii. Educaţia din familie este esenţială. Un părinte care îşi lasă copilul să petreacă mai mult timp în faţa calculatorului cu siguranţă nu-l va educa cu dragoste faţă de mişcare. Şi uite-aşa apare obezitatea, pentru că, fiind în faţa monitorului, copilului i se face foame şi începe să ronţăie tot felul de produse nocive pentru organism, chipsuri, sucuri acidulate etc. În tot ceea ce facem trebuie să avem o limită şi să existe un echilibru. De exemplu, zilele trecute, stăteam de vorbă cu părintele unui fost elev de-al meu care îmi spunea că zilnic îşi ia fiul şi merg împreună să alerge în Pădurea Trivale. Cât priveşte calculatorul, deşi nu se află pe lista preferinţelor fiului său, părintele mi-a mărturisit că băiatul este premiantul clasei. Din punctul meu de vedere, un copil care face mişcare îşi dezvoltă mult mai repede gândirea. Sportul îi oferă copilului echilibru emoţional şi-i dezvoltă, de exemplu, capacitatea de refacere psihică după un eşec. Mişcarea irigă creierul. Având mai multe ore de sport în şcoli, vom avea mai puţini elevi bolnavi”.
„Calculatorul – criminalul sănătăţii!”
Gheorghe Retevoescu, managerul şcolii de fotbal care-i poartă numele şi care are sediul în localitatea sa natală, Miceşti, spune că cel mai important câştig pentru un copil este „smulgerea” acestuia din faţa calculatorului. „O oră de sport în plus în orarul elevilor este necesară. Dar în primul rând trebuie să existe profesori de educaţie fizică şi sport în adevăratul sens al cuvântului. Ştiu din surse sigure că unii dascăli preferă să facă dirigenţie în loc de sport. Le este mai comod, trece ora şi ei îşi iau banii. Dar nu se gândesc la acei elevi care au nevoie de mişcare precum au de aer şi de apă. Nu degeaba medicii le recomandă părinţilor să-şi îndrume copiii către sport. Computerul este criminalul sănătăţii, le ocupă micuţilor timpul în detrimentul mişcării şi, implicit, a sănătăţii. Să vă dau un exemplu. În urmă cu ceva ani, un club începea selecţia copiilor pe la 9-10 ani, acum este necesar să înceapă chiar şi de la şase ani, pentru ca micuţii să prindă plăcerea de mişcare înainte de a fi cuceriţi de calculator. Am avut la Miceşti plăcerea de a întâlni un profesor de sport dedicat meseriei sale, mă refer la Adrian Stoica. La ora sa îi întinde, nu glumă, pe elevi la ore. Cad morţi de oboseală după ora de sport. Jos pălăria pentru acest om!”, ne-a declarat Gheorghe Retevoescu.
Monica CRISTEA