A doua zi a Festivalului de C*ARTE organizat de Biblioteca Judeţeană a adus în atenţia publicului o nouă întrebare incitantă: „Mai este nevoie astăzi de carte şi bibliotecă?” La aceasta a încercat să răspundă ieri „Omul care aduce cartea”, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu. Scriitorul a fost aşteptat cu sufletul la gură de o sală plină de tineri dornici să-l cunoască şi să-l asculte.
„Tema este una foarte generoasă, fiind de fapt o provocare. Sigur că este nevoie şi de carte şi de biblioteci, mai ales văzând numărul celor prezenţi în sală. Biblioteca nu numai că trebuie să existe, ci trebuie să se şi schimbe, pentru că şi noi trecem prin anumite etape, însă esenţa ei trebuie să rămână umanistică, de patrimoniu de ce nu”, a spus, la începutul discuţiei, directorul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.
Pansamentul sufletului
„Am fost la zeci de întâlniri cu elevi de liceu din diferite oraşe ale ţării şi pe care a trebuit să-i conving de necesitatea lecturii şi a culturii în zilele noastre. Nu toţi suntem îmbibaţi de lectură, aşa că putem discuta despre nevoia de euforie. Tinerii de astăzi nu mai ştiu ce înseamnă arhitectura interioară, pentru că, netrăind în perioada interbelică, atunci când oamenii se construiau atât fizic, cât şi mental, nu au de unde şti ce semnifică să fii un om întreg şi să nu selectezi un singur lucru din real şi să te bazezi pe el, ci să priveşti mereu şi în stânga, şi în dreapta, să vezi întregul. Pentru noi, actul de cultură a fost unul terapeutic. Când recitam cu prietenii poeziile lui Eminescu după ce beam o votcă, simţeam că acest fapt ne apără de relele din viaţă. Cartea este pansamentul sufletului”, a subliniat printre altele Dan C. Mihăilescu.
Ioana RADU
3 Comentarii
Florica
Ce să faci, măi tată, cu, cartea? Nici pentru prins muşte nu mai e bună că s- au inventat alte metode.
Matale nu ai văzut că te poţi face General de Inspectorat şi fără prea multă carte (şi să te ţi neneacă la şpăgărelile care dau năvală).
Vorba ceea cartea prosteşte sau Cine azi învaţă ori e prost ori nu gândeşte.
Şi cum proştii ne conduc, nu se va schimba nimic în următorii 50 ani
Marian
Prostia, ca prostia, că este relativă, dar ce ne facem cu hoţia, că toţi ăştia de la putere sunt puşi doar pe furat.
Probabil că la ocuparea funcţiilor s- a pus accent pe aptitudinile de hoţ, cele de prostie fiind secundare.
Mihai
Cei care vor să mai citească câte o carte nu au bani.
Cei care au bani nu vor şi nici nu le place să citească o carte (vezi cei de la conducerea educaţiei).
Aşa dar, am intrat într- un cerc vicios din care nici măcar Scaroschi nu are ieşire.
În concluzie:
Cei care nu citesc au bani, iar cei care citesc nu au bani. Aceasta este realitatea şi aşa zisa democraţie din România la 27 ani de la căderea Guvernului comunist.