După cum v-am informat, modificările aduse legilor justiţiei îi nemulţumesc profund pe magistraţi. Cu două săptămâni în urmă, peste 50 de judecători şi procurori, care activează în cadrul Curţii de Apel Piteşti, s-au strâns în faţa acestei instanţe pentru a protesta faţă de modificările respective. Ei consideră că nu s-a ţinut cont de opiniile şi propunerile pe care le-au transmis din vreme Executivului şi că modificările subminează autoritatea magistraţilor în general şi actul de justiţie în special.
Azi, la Curtea de Apel Piteşti a avut loc o conferinţă de presă susţinută de judecătorul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al respectivei instanţe, care a precizat că preconizatele modificări reprezintă un atentat la independenţa judecătorilor, iar prin pedepsele introduse, nu fac altceva decât să-i intimideze cu închisoarea pe magistraţi. „Acest gen de comportament, de a nu respecta deciziile CCR sau ÎCCJ, există la noi în plan disciplinar, iar prin ceea ce se urmăreşte ne-ar pune lângă persoanele pe care noi le condamnăm. Dacă modificările vor trece, vor fi afectaţi şi magistraţii, şi cetăţenii, care au nevoie de o instanţă independentă. Se va crea o presiune asupra noastră, o să crească procentul de clasări, pentru că mulţi procurori nu vor mai avea curaj să trimită în judecată”, a afirmat Ion Rebeca.
Magistraţii susţin că introducerea de pedepse pentru rea credinţă şi abuz sunt prea aspre, că nu e nevoie de asemenea modificări, că în lege sunt prevăzute sancţiuni referitoare la răspunderea magistraţilor etc.
4 Comentarii
melc codobelc
Si eu sunt nemulțumit. În septembrie anul trecut am dat în judecatâ un fost angajator pentru
drepturi salariale neachitate. Primul termen a fost in martie acest an. al doilea, acum câteva zile. Următorul termen, taman în luna septembrie. Sper să se finalizeze până la sfârșitul deceniului…
un cetatean
Magistratii trebuie sa raspunda ,ca orice alt cetatean ,pentru erorile facute ,cu rea credinta sau din din prostie ! Trebuie sa inteleaga acest lucru,nimeni nu i-a obligat sa se faca magistrati.Punct.
Anonim
Doar răspunderea îi doare…restul treacă, meargă… Magistrații (exclusiv procurorii, slujbași și avocați ai statului deci nemagistrați si neinamovibili) nu sunt Dumnezei. Ei au în mână soarta oamenilor/semenilor și trebuie să dea socoteală. Nu-i obligă nimeni să stea magistrați dacă au teamă de răspundere.
Goargăș
Semnez, totuși, Goargăș.