În loc să se stingă, criza din sistemul de justiţie capătă proporţii şi magistraţii nu vor mai intra în şedinţe de judecată.
Ieri, Tribunalul Argeş a convocat Adunarea Generală a Judecătorilor în vederea stabilirii continuării sau încetării protestului magistraţilor, în raport de adoptarea legii pentru abrogarea pensiilor de serviciu.
Astfel, magistraţii au decis, cu majoritate de voturi, continuarea formei de protest, pe o perioadă nedeterminată şi vor fi judecate numai cauzele cu caracter urgent. De asemenea, alături de magistraţi continuă şi protestul personalului auxiliar de specialitate şi conex, context în care programul arhivei cu publicul a fost redus la numai două ore zilnic între orele 8.30 – 10.30.
Totodată, judecătorii tribunalului argeşean au decis să refuze participarea la constituirea Birourilor Electorale judeţene în anul 2020 privind desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare.
„Prin Hotărârea nr. 4/30.01.2020, cu majoritate de voturi, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeş a hotărât următoarele: continuarea formei de protest, pe perioadă nedeterminată, în sensul că se va proceda la înregistrarea şi repartizarea acţiunilor şi a dosarelor în sistemul informatic ECRIS. Toate secţiile Tribunalului Argeş vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, după cum urmează:
- Secţia civilă = ordin de protecţie, suspendare executare silită, sechestru asigurător, ordonanţa preşedinţială, cauzele care se judecă de completele specializate de minori fond, măsuri de protecţie, plasamente şi adopţii, cerere de ajutor public judiciar (în cauze urgente.); * Secţia pentru conflicte de munca şi asigurări sociale: ordonanţă preşedinţială, suspendare executare, suspendare provizorie, cerere de ajutor public judiciar (în cauze urgente),” se precizează într-un comunicat al Tribunalului.
Judecătorii acestei instanţe le solicită autorităţilor publice implicate în garantarea independenţei magistraţilor şi asigurarea normalei funcţionări a justiţiei ca serviciu public următoarele: * revenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanţie a independenţei magistraţilor, obligaţie asumată de statul român la nivel internaţional în momentul aderării la Uniunea Europeană; * stabilirea unui volum optim de muncă al judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din UE; *adaptarea schemelor de personal din instanţe (judecători şi personal auxiliar) la nivelul volumului de muncă şi încărcătura pe judecător; * asigurarea resurselor financiare adecvate în scopul desfăşurării în condiţii optime a actului de justiţie; * plata orelor suplimentare pentru judecători şi personal auxiliar, fiindcă nu este posibilă acordarea de timp liber în compensare; * eliminarea interdicţiilor şi incompatibilităţilor pentru magistraţi, restrângeri care nu se regăsesc în statutul altor categorii profesionale.
3 Comentarii
Anonim
Unde sunt ,,rezistenții” care ieșeau pe scări împotriva ,,pesedeului” ? Na că le-au copt-o mandoliniștii! Fiecare pasăre pe limba ei piere!
Anonim
Cum a rămas cu Secția specială? Vreți să fiți controlați sau nu (sper că nu vă credeți Dumnezei).
Anonim
Este sau nu este șantaj?
Poate cu ocazia aceasta scăpăm și de ghioarlele de politicieni.