La începutul săptămânii, scriitoarea Magda Grigore şi-a lansat la Biblioteca Judeţeană primul volum al lucrării numite „Biblioteci subiective – scriitori argeşeni”. Este o carte de critică literară, cu referire la 35 de scriitori contemporani argeşeni, printre ei nunărându-se Constantin Bălăceanu Stolnici, Mircea Bârsilă, Viorel Pătraşcu, Allora Albulescu, Cristina Onofre etc.
Operele oamenilor de cultură sunt analizate „la rece” de Magda Grigore, care scoate la lumină lumi nebănuite şi nevăzute de cititor. De asemenea, autoarea evidenţiază valoarea de necontestat a acestor scriitori, uneori nepromovaţi cum s-ar cuveni sau lăsaţi să se piardă de o societate în care cărţile sunt văzute ca ornamente, nu ca instrumente de cunoaştere.
„«Bibliotecile subiective» ale doamnei Magda Grigore se potrivesc foarte bine cu o sală de lectură, deoarece denotă o anumită intimitate, o relaţie între ceea ce înseamnă, într-adevăr, bibliotecile – şi cred că o astfel de instituţie este subiectivă – şi un anumit mediu, un anumit context, o anumită situaţie. Volumul este o mărturisire de credinţă a unui intelectual autentic care, cu toate că mărturiseşte interioritatea lecturii şi a cărţii în general, priveşte întotdeauna către exterior. Acest volum poate fi numit un jurnal, fiindcă, dincolo de faptul că sunt 35 de cronici literare, reprezintă un rezumat al ceea ce înseamnă azi scriitorimea argeşeană”, a spus la lansare directorul Bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.
Scriitoarea a promis că va reveni în curând cu al doilea volum de critică, acesta fiind aşteptat cu interes de elita culturală a Argeşului.
Ioana RADU