- În năvoadele anchetatorilor se prinde doar plevuşca
În repetate rânduri am relatat că judeţul Argeş se află în topul defrişărilor, exploatării şi transportului ilegal de masă lemnoasă. Aplicaţii gen radarul pădurilor, radarul forestier, dar şi acţiunile pentru depistarea celor care-şi fac de cap punând la pământ suprafeţe impresionante de pădure s-au dovedit, cel puţin până acum, ineficiente. Asta pentru că, la rândul ei, mafia pădurii s-a orientat, identificând modalităţi prin care să tragă-n piept, cum se zice, autorităţile.
Măcelarii pădurilor zburdă nestingheriţi
În Argeş au fost mai multe acţiuni de amploare soldate cu întocmirea unor dosare penale voluminoase, cu cercetarea a zeci de persoane constituite în grupuri infracţionale, cu aplicarea de sechestre asigurătorii asupra averilor celor în cauză etc. Rezultatul? Mafia lemnului zburdă în libertate, tăierile continuă cu ceva mai multă discreţie, iar în dosare se „lucrează” luni sau ani de zile, fiindcă sunt cauze complexe. Atât de complexe, încât nici la această dată n-am auzit ca vreunul dintre grupurile suspectate de infracţiuni silvice să fie trimis în faţa instanţei de judecată. În schimb, autorităţile abilitate transmit comunicate din care rezultă că au prins nişte amărâţi, în general etnici romi, care au ciordit nişte uscături ca să le vândă, pentru a avea ce le pune puradeilor pe masă. Nu luăm nimănui apărarea, dar una e să prinzi „plevuşcă”, şi alta să capturezi „rechini”. Dar, cum rechinii sunt prădători cărora dacă le rupi dinţii le cresc alţii în loc, se pare că „organele” nu au un năvod suficient de rezistent…
Cifrele arată bine
În acest context, IGPR anunţă că în primele şase luni ale acestui an au fost organizate peste 9.000 de acţiuni şi au confiscat vreo 40.000 mc de lemn pentru care nu existau documente justificative, au cercetat mai bine de 1.800 persoane şi au aplicat circa 11.000 amenzi în valoare de 15.000.000 lei. Au fost verificate 716 instalaţii de debitat, 1.009 de exploatări forestiere, 513 depozite, multe din ele aflate în Argeş, precum şi 232 de ocoale silvice/structuri subordonate, 1.309 târguri, pieţe şi oboare şi 37.930 de mijloace de transport material lemnos.
O captură cât de cât
Aşa se face că în timpul unui control efectuat în judeţul Gorj de poliţişti din Tismana, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din comuna Vlădeşti, judeţul Argeş, în timp ce transporta material lemnos, rotund, de fag, cu o autoutilitară pe DJ 672. În urma verificării avizului de însoţire a reieşit faptul că există neconcordanţe între cantitatea înscrisă în document şi cea transportată, respectiv în avizul de însoţire erau consemnaţi 14,600 mc, iar la măsurătoare au rezultat 15,438 mc material lemnos. În acest context, autoutilitara argeşeanului a fost însoţită la depozitul Ocolului Silvic Tismana, unde reprezentanţii silvici au procedat la cubarea şi inventarierea lemnului transportat. Şoferul a fost amendat cu 2.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 15,438 mc material lemnos, care a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Tismana.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
ina
aveti dreptate ,in pitesti in satul Babana ,Cocu- se fura lemne cu camioanele aproape in fiecare seara de o familie numeroasa numiti Gigi ,Milica ,Leonard care mai are antecedente penale toti fiind rude si care sunt pe mana cu politia din satele respective si nimeni nu le face nimic