Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată în şedinţa de Guvern din 4 februarie, a fost trimisă la Monitorul Oficial pentru publicare. Actul normativ prevede că oamenii vor putea vota la orice secţie din ţară sau din străinătate. În străinătate votul se va întinde pe trei zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la 6 la 12.
Vot oriunde
Conform ordonanţei, votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, scrutinul are loc şi vineri şi sâmbătă. Românii vor putea vota în orice secţie de vot, pe liste suplimentare, în ţară sau în străinătate, cu o singură excepţie – „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului Bucureşti unde îşi are domiciliul sau reşedinţa”. În acest caz, „poate vota numai la secţia la care este arondat conform domiciliului sau reşedinţei”.
„O măsură corectă”
„Este o măsură corectă, care permite cetăţenilor să participe în număr cât mai mare la vot. În fond, oriunde ar fi, votează pentru alegerea parlamentarilor acestei ţări, nu pentru altceva. Parlamentul este reprezentantul poporului”, a spus deputatul Dănuţ Bica, vicepreşedinte al PNL Argeş.
„O glumă proastă”
„Încă o glumă proastă a acestor pseudo-conducători ai României. Calcă în picioare toate principiile democratice. Este încă o dovadă că vor să prostească populaţia care mai repede decât se credea a început să realizeze catastrofa în care afundă România. Mizează pe voturile diasporei neinformate de ceea ce înseamnă cataclismul liberal. Încearcă să inducă în eroare populaţia. Stăpânesc cel mai bine arta dezinformării şi au făcut din minciunea lor o virtute pe care, din fericire, populaţia începe să o perceapă tot mai mult”, ne-a declarat, la rândul său, Ion Mânzână, preşedintele PSD Argeş.
Anticipate
Documentul mai prevede că în cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabileşte, prin hotărare, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, data votării, calendarul operaţiunilor electorale, cheltuielile şi măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor parlamentare anticipate. În cazul acestor alegeri, data desfăşurării se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării. Guvernul a reglementat atât situaţia în care cele două perioade electorale, pentru locale şi parlamentare se suprapun, însă cele două scrutine sunt organizate la date diferite, precum şi situaţia în care alegerile locale şi parlamentare anticipate din 2020 ar urma să fie organizate în aceeaşi zi. „În situaţia în care alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020, în ţară, alegătorii votează în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea VOTAT, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale, cu semnături distincte pentru fiecare tip de scrutin”, prevede ordonanţa. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor. În cazul alegerilor anticipate, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului. Ordonanţa de Urgenţă a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Consiliul Legislativ susţine că Executivul a trimis proiectul spre avizare în ziua în care a fost demis prin moţiune de cenzură, or, la acel moment nu mai avea dreptul să promoveze ordonanţe de urgenţă. Avizul este însă consultativ.
4 Comentarii
Anonim
Inca odata psdistule esti penibil . In afara de povesti nu spui nimic. Spune clar care este gluma proasta: ca diaspora are dreptul sa voteze 3 zile; ca ai dreptul sa votezi legal cu buletinul indiferent de locul unde te afli; anticipatele sint o necesitate , vezi circul pervers si mincinos din parlament.
In mod sigur glume proaste sint: pensiile speciale , salariul de 5000 de euro pe care il ie-i luna de luna si nu stim de ce, pt ca Argesul arata catastrofal … etc
Anonim
„pe care îl IE-i” !?…ANALfabet/a ?!…
Anonim
Comentariu pervers versus eroare gramaticala…continutul este mai important si exprima realitatea
Anonim
Hai, las-o baltă („lasă-te pe vine”!) …În primul rând, nu e o „eroare”, ci INCULTURĂ crasă („grasă”!)… Apoi, cel mai imprtant (şi „real”!) , „Democrația” (votul/numărul/), în esență, este doar „instrument politic” şi nu SCOP (în sine) ! PUTEREA politică trebuie să aducă Bunăstare & Fericire cât mai multora, fără să omoare/ucidă (fizic si moral) pe adversarii politici/”Opoziția” ! (Guvernarea Iohannis este la fel de „totalitară” precum orice „totalitarism …în beznă”!)…