Mioveniul a fost trei zile în sărbătoare, fiind zilele oraşului. Administraţia locală a organizat o mulţime de evenimente interesante, de la premierea elevilor şi sportivilor performanţi până la concerte de muzică populară şi tânără, care au atras un public numeros. O manifestare aparte a avut loc sâmbătă, prin reconstituirea unei scene din Primul Război Mondial.
Muzeul Municipal Câmpulung a fost invitat de către Primăria oraşului şi Centrul de Cultură Mioveni să organizeze împreună, în Anul Centenarului, un eveniment de reconstituire istorică dedicat luptelor din Primul Război Mondial. Astfel, sâmbătă, lângă baza BEMO, s-a organizat o tabără militară a Puterilor Centrale formate din armatele bulgară şi germană, respectiv a trupelor române de partea Antantei. Cele două coloane militare s-au întâlnit accidental în timp ce se deplasau către linia frontului.
Mobilizare româno-bulgară
„A fost, în fapt, un exerciţiu tactic în care armatele celor două puteri s-au întâlnit în marş şi a avut loc o ambuscadă, în luptă pierzându-şi viaţa mai mulţi militari români şi bulgari. Participanţii de pe câmpul de bătălie sunt membri ai grupurilor de reconstituire istorică din Bulgaria şi România: Asociaţia culturală «Traditsia» din Bulgaria, Asociaţia «6 Dorobanţi» şi Asociaţia «Tradiţii Ostăşeşti» din Bucureşti, respectiv Detaşamentul Mateiaş al Muzeului Municipal Câmpulung” – a precizat Alexandru Oprea, directorul Muzeului Municipal Câmpulung.
Aceste asociaţii reunesc în general pasionaţi de istorie care nu sunt militari de carieră, având preocupări diferite: unii sunt ingineri, alţii arhitecţi, dar printre membri se regăsesc şi studenţi sau elevi. Pe toţi îi uneşte pasiunea pentru istorie. Practic, fiecare dintre membrii acestor asociaţii este un mic profesor de istorie: poate să explice de ce poartă o anumită uniformă sau un anumit accesoriu şi cunoaşte în amănunt realitatea marilor războaie, precum şi a altor evenimente istorice.
Asociaţiile, „vânate” şi de politicieni
Am stat de vorbă cu Ciprian Rădulescu, membru al Asociaţiei „6 Dorobanţi”.
„Ne bucurăm că participăm la această reconstituire şi suntem de asemenea bucuroşi că îi avem alături pe prietenii noştri bulgari. Lângă mine se află Barba Minev, cel mai mare colecţionar de arme de foc din Bulgaria. Este colonel în retragere şi unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei Traditsia din Bulgaria. Şi noi, şi ei, avem foarte multe cereri pentru reconstituiri istorice. În ceea ce ne priveşte, vă mărturisesc că nu toate ne plac fiindcă foarte multe dintre ele sunt politizate. Noi nu facem politică, dar ca şi convingere suntem în general regalişti. Ne place istoria şi dacă ştii istorie nu ai cum să fii altfel. Apreciem în schimb invitaţiile care au drept scop comemorarea eroilor. Am fost spre exemplu în Bulgaria să participăm la reconstituirea luptei de la Turtucaia. Acolo a avut loc una dintre cele mai mari înfrângeri ale armatei române” – a spus Ciprian Rădulescu.
La Mioveni, interlocutorul nostru a mers pe câmpul de bătălie cu o puşcă autentică Mosin-Nagant, cu muniţie de exerciţiu. Variante ale acestei puşti s-au folosit în toate războaiele din ultimul secol, inclusiv în prezent – în Afganistan sau Siria. Este una dintre cele mai utilizate arme de foc din istorie.
Reconstituirea a respectat elementele specifice ale epocii. S-au folosit elemente pirotehnice (petarde şi fumigene cu aspect de grenadă) şi arme adevărate, cu sau fără muniţie de exerciţiu, totul într-un cadru strict în aşa fel încât să nu se producă accidente.
SMURD-ul a „resuscitat” camionul jandarmeriei
La reconstituire au fost prezenţi numeroşi jandarmi, poliţişti şi mai multe echipaje SMURD. Jandarmii au încurajat copiii spunându-le că nu au de ce se teme şi le-au recomandat părinţilor să privească atenţi şi să fie mândri că au ocazia să vadă o asemenea manifestare de forţe. Totuşi, singurele „victime” ale demonstraţiei au fost un camion al jandarmeriei şi un autocar, împotmolite în noroiul din apropierea câmpului de luptă.
Publicul numeros care a asistat la bătălie a aplaudat cu pasiune, fiind încântat de simularea realistă oferită de participanţi. În mulţime l-am zărit şi pe primarul Mioveniului, Ion Georgescu, dar şi pe Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.
Cei mici au rămas mască
„I-am adus şi pe cei mici cu noi ca să vadă cum e un război adevărat. Copiii au stat neclintiţi, fiind parcă şocaţi de diferenţa uriaşă dintre ceea ce au văzut aici, faţă de simulatoarele de război de pe tablete şi telefoane mobile sau filmele de la televizor” – ne-a spus unul din spectatori.
„Pentru noi aceste evenimente sunt un prilej de comemorare şi cinstire a eroilor căzuţi la datorie pentru ţară. Încercăm să transmitem oamenilor aceste sentimente şi ne dorim ca pe viitor să fie pace, nu război!” – spun membrii asociaţilor de reconstituire istorică.