# Armand Chiriloiu: „Pe fondurile de vânătoare administrate de Direcţia Silvică sunt de două ori mai mulţi lupi decât ar trebui în mod normal”
Avem legi menite să protejeze anumite specii de animale, dar acest lucru generează situaţii din ce în ce mai periculoase pentru om pe care cine să-l mai apere? Astfel, de atât de multă grijă pentru urşi, lupi şi alte sălbăticiuni am ajuns ca locuitorii din zona de nord a Argeşului (în special) să fie de-a dreptul terorizaţi de atacuri ale animalelor care s-au înmulţit peste măsură. După urşii şi mistreţii care au dat atât de multe bătăi de cap, acum mai avem o belea în judeţ: lupii!
De două ori mai mulţi
Cel mai recent atac al lupilor în Argeş a fost săptămâna trecută la Arefu, localitate montană. Oamenii s-au trezit că sălbăticiunile le iau oile şi au dat alarma, dar prea târziu. Nu le-a mai rămas decât să facă sesizări la autorităţi, în speranţa că vor fi despăgubiţi, aşa cum prevede legea. „Din păcate, s-au înmulţit şi cazurile de atacuri ale lupilor. Pe fondurile de vânătoare administrate de Direcţia Silvică sunt de două ori mai mulţi lupi decât ar trebui în mod normal”, ne-a declarat Armand Chiriloiu, şeful Direcţiei Silvice Piteşti. În judeţ a început şi un recensământ al animalelor protejate de lege, acestea fiind lupul, ursul, râsul şi pisica sălbatică.
Urşii ne-au tăiat accesul la Poenari
Urşii, de asemenea, sunt mult mai mulţi decât în mod normal. „Numărul optim de urşi pe fondurile de vânătoare pe care le avem în administrare în Argeş este de 125. Or, în evidenţele noastre sunt 245 de urşi! Un număr uriaş! În tot acest timp (2018) nu au fost împuşcaţi decât trei urşi care au provocat pagube în gospodării. Probabil că acum, la acest recensământ, vom avea şi mai mulţi urşi, deoarece se înmulţesc continuu în condiţiile în care pentru a împuşca un urs este nevoie de proceduri dificile şi aprobări speciale, de la Minister”, ne-a mai spus Chiriloiu. Aşa s-a ajuns ca la cetatea Poenari din Arefu, obiectiv major al judeţului, accesul turiştilor este interzis tot din cauza prezenţei urşilor. pe perioada nedeterminată.
Recensământ
Aşadar, a început recensământul animalelor sălbatice din speciile protejate din judeţul nostru. Nu doar la stat, ci şi pe fondurilor cinegetice private. Responsabilii fondurilor cinegetice şi reprezentanţii Agenţiei de Mediu şi de la Garda de Mediu au în sarcină monitorizarea şi estimarea efectivelor de lup, urs brun, râs şi pisică sălbatică. Evaluarea de anul trecut a arătat că cel mai mare efectiv de animale sălbatice este cel de urşi. Nu e de mirare că urşii sunt din ce în ce mai des văzuţi în zone populate, băgând spaima în sătenii care se trezesc de multe ori cu ei în gospodării sau pe uliţele localităţilor! Începând cu anul 2017, eliminarea exemplarelor de urs care produc în mod repetat pagube sau pun în pericol sănătatea şi securitatea populaţiei se poate realiza doar după abţinerea avizului Ministerului Mediului, iar primarii argeşeni au cerut în repetate rânduri modificarea legislaţiei pentru a uşura împuşcarea animalelor periculoase, dar care sunt protejate de lege. Degeaba, însă. Cel puţin până acum.