Parcul Lunca Argeşului este apreciat în mod special de piteştenii amatori de mişcare în aer liber. Numeroasele piste de biciclete şi aleile lungi îl recomandă pentru aşa ceva. De asemenea, copiii îl adoră datorită spaţiilor generoase de joacă (ce-i drept, sunt cam puţine aparate dacă ne raportăm la suprafaţă). Dincolo de toate, lumea are însă şi câteva nemulţumiri. Prima ar fi aceea că parcul lasă impresia că e neterminat. Sunt zone mari neamenajate, greu de întreţinut. Dacă acolo s-ar încropi ceva (tiroliană, tir cu arcul, de ce nu şi căţărări), cu siguranţă ar atrage şi mai mulţi oameni, iar impresia că e un loc lăsat de izbelişte ar dispărea. Al doilea aspect, cel mai deranjant, ţine de faptul că parcul e construit într-o zonă inundabilă. La fiecare ploaie mai serioasă, aleile dinspre râul Argeş sunt acoperite de ape, iar malul erodat. Ei bine, această din urmă problemă e pe cale să fie rezolvată.
Se lucrează la un dig
Încă de la sfârşitul lui octombrie muncitorii s-au apucat de treabă şi lucrează la amenajarea unui dig care să blocheze apele când râul se umflă în albie. Este o lucrare de amploare care va dura probabil până spre jumătatea anului viitor, dar la final nemulţumirile cu privire la inundaţii vor înceta. Ieri am vizitat şantierul şi am văzut numeroase utilaje la treabă, stadiul lucrărilor fiind incipient, însă într-un ritm încurajator. Spunem asta deoarece e agitaţie şi nu se prea stă degeaba. După cum se vede, digul va începe chiar de lângă aleea principală şi va avea o înălţime considerabilă. Nu ştim cum va arăta proiectul finalizat, dar ar fi bine ca betonul turnat să nu obtureze complet priveliştea celor ieşiţi la promenadă. Un lucru e sigur: pescarii amatori vor avea viaţă grea dacă proiectantul nu prevede o rampă de acces sau trepte către malul râului. În orice caz, ridicarea unui dig era absolut necesară.
Biserica din lemn e aproape gata
Un alt aspect, ce ţine de latura spirituală, este finalizarea bisericii de lemn de la graniţa cu „Colonia” din Zăvoi.
Colonia este un cartier sărăcăcios comparat de mulţi cu un refugiu medieval unde oamenii trăiesc de pe o zi de alta, cei mai mulţi fiind zilieri. În curând vor avea un lăcaş unde să se roage pentru o viaţă mai bună. Bisericuţa despre care vorbim a fost începută în vara lui 2014 şi are ca termen de finalizare luna iulie a anului viitor. Structural, construcţia este gata, iar noi am aflat că mai sunt de pus la punct amenajările interioare. De asemenea, mai trebuie „trasată” o alee către intrare, întreaga curte fiind acoperită cu pietriş. Biserica aparţine Parohiei „Zăvoi” şi a fost proiectată de o femeie: Ana-Maria Predescu.
Aceste două obiective, digul şi biserica, sunt apreciate la unison de către piteşteni. Iată ce ne-au declarat câţiva dintre ei.
„Locuiesc pe Calea Bucureşti, iar parcul Lunca Argeşului este din punctul meu de vedere un spaţiu ideal pentru activităţi fizice şi de recreere. Îmi place că e îngrijit zi de zi şi că gunoaiele nu sunt lăsate să se adune, ci sunt strânse în fiecare dimineaţă. La câţi oameni lipsiţi de bun-simţ fac mizerie, dacă angajaţii nu s-ar ocupa de ele ar fi dezastru! Am observat că au început lucrările la dig; era într-adevăr nevoie de aşa ceva. Inundarea parcului reprezintă un inconvenient şi, mai presus de asta, aleea dinspre râu e un loc periculos, pentru că s-a surpat. Marcarea şi delimitarea spaţiului afectat nu era nici măcar o soluţie de avarie. Sunt copii mici care riscă să se accidenteze sau, Doamne fereşte, să cadă în râu” – Marin I.
„Îmi place cum arată bisericuţa, e într-un colţişor retras şi momentan nu prea frecventat de cetăţeni, dar când va fi gata, probabil că va veni multă lume să o vadă şi să se roage” – Roxana S.
George OLTEANU
3 Comentarii
Mihai
In colonia medievală care oameni lucrează cu carte de munca si sunt oameni care trăiesc mai bine ca la bloc avem apa calda căldură si toate conditiile posibile si numai citiți toate articolele dintr.un ziar de……. va multumesc
Mihai
In colonia „medievală” oamenii lucrează cu carte de munca au apa calda căldură si toate conditiile posibile si numai citiți toate articolele dintr.un ziar de……. va multumesc
Flavius
Fiind un ziarist incult și lipsit de informații, aberezi total. Biserica nu aparține parcului, iar o parte din ea este susținută din banii celor din ” colonie” , cei care îi numești „săraci”. Afirmațiile din articol sunt fără valoare și adevăr, la fel ca tine, autorule ( dar trebuie să mănânci și tu o pâine.).