Va rămâne scris cu negru în istoria umanității. 2020. An de coșmar. Artiștii si toți cei care activează în cultură au resimțit din plin șocul. Totuși cultura argeșeană nu moare. A agonizat, dar renaște!
DOR DE PUBLIC
Dacă s-ar face un sondaj, toți conducătorii instituțiilor de cultură ar răspunde la unison: un spectacol, o piesă de teatru sau un concert fără public este precum nunta fără lăutari. Cu tot progresul tehnologic și performanțele uimitoare ale dispozitivelor, nu s-a inventat încă un aparat care să transmită vibrația estetică, ori schimbul de energie dintre cel care „arde” pe scenă și beneficiarul actului artistic.
MAI MULȚI PRIVITORI
Totuși Bebe Cotimanis, directorul Teatrului Al. Davila din Pitești vede în tot răul și un bine. Faptul că, prin utilizarea sistemului online, la unele dintre piesele jucate pe scena piteșteană, numărul spectatorilor virtuali a fost mai mare decât cel mediu al spectatorilor „din viața reală”. Apoi faptul că astfel la reprezentație pot participa iubitori ai teatrului de oriunde din județ, din țară, din lume. Se-nțelege, avantajul este, spre exemplu, al unui argeșean care locuiește într-o comună îndepărtată și nu ar fi venit special la Pitești pentru o piesă de teatru. În felul acesta, accesul în „templul Thaliei” nu mai este doar apanajul piteștenilor, ci și al celor din vecinătatea urbei. Prin intermediul sistemului online, oricine se poate bucura în egală măsură. Desigur, la fel ca toți ceilalți colegi din cultură, Bebe Cotimanis speră într-o „revenire la viața normală” cum spunem cu toții, generic. Până atunci, în condițiile date, sâmbătă la 11,30 pe scena piteșteană urcă „Scufița Roșie”, o reprezentație cu nouă actori integrați într-o dramatizare semnată de Carmen Călin, după opera Fraților Grimm. Tot în limita a 30% din capacitatea sălii, duminică de la ora 11,30 actorii vor da viață personajelor din povestirea rusă „Ridichea uriașă”.
RĂSUNĂ SALA!
Filarmonica din municipiul nostru a început în forță. Joia trecută a strălucit pe scena Centrului Multifuncțional, Diana Jipa, un nume mare, „Regina Viorii”, celebră în lumea melomanilor. Următorul spectacol, tot de joi seara, la ora cunoscută, 19,00, în fața sălii „pline” evident tot în proporție de 30%, vine Laurențiu Sima, un maestru al tubei, instrument mai puțin cunoscut. Originar din Pitești, acest muzician are în palmares nu doar concerte în țară și străinătate și o mulțime de premii, diplome, cupe, ci și o distincție aparte. În 2004, președintele României îi acorda Medalia „Meritul Cultural” pentru faima României pe care a dus-o peste hotare. Joi seara piteștenii care apucă unul dintre cele 120 de bilete puse deja în vânzare, vor fi încântați să îl vadă pe talentatul tânăr care îi va cuceri cu muzica lui Mozart și Tomaso Albinoni. Prețul biletului este 30 de lei, cu reducere de 50% pentru studenți și pensionari și 75% pentru elevi. Directorul Jean Dumitrașcu reamintește tuturor și regulile: purtarea măștii sanitare, iar poziționarea în sală conform principiului: „un scaun ocupat, două libere…”
DUMINICI MAGNIFICE
Febra pregătirilor se simte și la sediul Centrului Cultural Județean din marginea cartierului Găvana. Managerul instituției, distinsa doamnă Araxy Negoșanu mărturisește că nu va fi niciodată adepta transmisiilor online a spectacolelor. Desi s-a recurs la această metodă, spre bucuria fanilor virtuali, totuși „e ceva ce se pierde, artistul nu mai are aceeași trăire pe care o simțea in fața sălii pline”, afirmă managerul. Dar cum se simte deja un aer de schimbare odată cu restricțiile sanitare mai permisive, nu e departe momentul în care spectatorii vor reveni în sală, fie și în procent redus. Inspirată, Araxy Negoșanu pune la cale surprize memorabile pentru iubitorii muzicii tradiționale românești și nu numai. Desigur, nu poate dezvălui totul deocamdată. Dar pentru a-i ispiti pe cei însetați de actul creației autentice, managerul anunță doar atât: „începând cu 7 februarie vom avea spectacol în fiecare duminică la ora 18! Vor fi spectacole tematice, pe cele din februarie le dedicăm iubirii, iar pe cele din martie, femeii.” La vremea respectivă cei interesați vor afla detalii, tot programul fiind alcătuit zilele acestea. Managerul promite însă ceva: vor fi seri de duminică, magnifice! Se apropie primăvara. Nu doar în calendar. Par să se dezghețe apele, iar cultura argeșeană să renască asemeni naturii. Fermecătoarea Araxy Negoșanu crede în asta. Iar lalelele de care se înconjoară la birou sunt expresia acestei convingeri.