Pe 3 decembrie a fost marcată, aşa cum v-am şi informat, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Însemnătatea acestei zile este cunoscută mai ales de cei care au în familie, printre prieteni sau cunoscuţi persoane aflate în această situaţie, care beneficiază de anumite prevederi legale menite în primul rând să îi sprijine.
Poliţiştii rutieri argeşeni au marcat această zi prin desfăşurarea unor acţiuni de verificare a locurilor de parcare din centrele comerciale rezervate persoanelor cu handicap. Iniţiativa este demnă de apreciat, mai ales că, de foarte multe ori, locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi, marcate atât prin inscripţionarea pe asfalt, cât şi prin indicatoare pe care este imprimată imaginea unui fotoliu rulant, semnul internaţional al celor cu handicap, sunt ocupate fără drept de şoferi certaţi cu legea şi cu bunul simţ. Iar când sunt atenţionaţi că au parcat într-un loc nepermis, devin recalcitranţi şi chiar violenţi.
Activitatea se înscrie în calendarul Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene – TISPOL – din care Poliţia Română face parte, purtând denumirea de #ENABLE, sub sloganul „Locurile de parcare pentru persoanele cu handicap aparţin persoanelor cu handicap”.
În Irlanda, spre exemplu, s-a constatat o creştere a numărului de vehicule parcate pe locurile pentru persoane cu handicap fără un permis valabil emis de autorităţile locale, cu certificate de handicap contrafăcute sau aparţinând unor persoane decedate. Activitatea s-a bucurat de susţinerea populaţiei, iar sancţiunile au fost ulterior majorate. În România, potrivit prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, sunt prevăzute sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei pentru parcarea altor vehicule pe locurile destinate persoanelor cu handicap.