În ultimele zile, pompierii militari au fost solicitaţi să stingă nu doar incendii de vegetaţie uscat, ci şi flăcările izbucnite în gospodăriile unor argeşeni.
Casă mistuită de foc la Cepari
Astfel, la ora 3.30 a nopţii de duminică, o casă a luat foc în comuna Cepari. La faţa locului a ajuns în scurt timp un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la Detaşamentul de Pompieri din Curtea de Argeş – Punctul de Lucru Tigveni. Echipajul SMURD i-a acordat îngrijiri medicale unei femei în vârstă de 47 de ani, care a făcut atac de panică, dar care a refuzat transportul la spital. Focul a distrus casa din paiantă pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi din verificări a rezultat că necazul a pornit de la coşul de fum deteriorat.
Pericol de propagare
Două autospeciale ale Detaşamentului de Pompieri Bradu au acţionat la Ştefan cel Mare, pentru stingerea flăcărilor care cuprinseseră trei căpiţe de fân şi exista pericol iminent de propagare la o casă şi anexele învecinate. La intervenţie au participat şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Slobozia cu o autospecială şi doi servanţi. Au ars 15.000 kg de fân şi din cercetări a rezultat că focul a pornit de la fumatul în locuri nepermise.
Fânar făcut cenuşă
Şi tot două autospeciale cu apă şi spumă, dar ale Detaşamentului de Pompieri Curtea de Argeş, au intervenit la Corbeni, unde luase foc un fânar. Au ars acoperişul construcţiei pe 170 mp suprafaţă, un metru cub de scândură şi şase tone de fân, iar din verificări a rezultat că incendiul a fost cauzat de scânteile purtate de vânt de la un foc deschis nesupravegheat şi căzute pe materiale combustibile.
Vilă în flăcări la Muşăteşti
Trei autospeciale ale Detaşamentului de Pompieri Curtea de Argeş şi un echipaj SMURD s-au deplasat la Muşăteşti, unde luase foc o vilă cu etaj. La stingere a participat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Domneşti cu o maşină şi cinci voluntari. Paramedicii SMURD i-au acordat asistenţă medicală unei femei de 64 de ani care făcuse atac de panică şi pe care au transportat-o la spital. Au ars acoperişul vilei pe 150 mp suprafaţă, elemente de mobilier, aparatură electrocasnică şi diverse articole textile. Verificările au dovedit că incendiul a izbucnit de la coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Focul s-a extins la trei gospodării
Cea mai grea misiune au avut-o însă pompierii Gărzii de Intervenţie Topoloveni, care au acţionat cu patru autopeciale şi o ambulanţă SMURD în satul Dealul cu Vii din localitate. Acolo luase foc o casă, iar flăcările s-au extins la alte două construcţii învecinate. Echipa medicală le-a acordat îngrijiri unei femei de 94 de ani, care de spaimă făcuse atac de panică, şi unui bărbat de 84 de ani, care avea arsuri gradul unu la nivelul feţei şi la mâna stângă. Cei doi au refuzat însă transportul la spital. La primul proprietar a ars acoperişul casei în totalitate pe 150 mp, la al doilea a ars complet casa pe o suprafaţă de 100 mp, iar la cel de al treilea au ars acoperişul în totalitate, bucătăria şi camera centralei termice pe o suprafaţă totală de 100 mp. La acest incident cauza producerii incendiului a fost scânteile purtate de vânt de la un foc aprins în spaţii deschise şi lăsat nesupravegheat. Potrivit ISU Argeş, intervenţia a fost deosebit de dificilă din cauza drumului greu accesibil şi a suprafeţei foarte mari pe care se manifesta incendiul, dar şi a faptului că, în lipsa hidranţilor, autospecialele au fost alimentate cu apă dintr-un pârâu din apropiere. Acţiunea de stingere a durat aproximativ trei ore şi jumătate, pagubele fiind deosebit de mari.
Anexă incendiată intenţionat
Pompieri din Topoloveni au mai intervenit şi în comuna Călineşti, pentru a stinge un incendiu care a cuprins o anexă dintr-o gospodărie. La faţa locului au fost trimise două echipaje cu autospeciale cu apă şi spumă, iar focul a mistuit anexa pe o suprafaţă de 15 mp. Aceeaşi pompieri au mai acţionat în oraşul de pe Valea Cârcinovului în zona satului Ciocăneşti, tot pentru stingerea flăcărilor izbucnite la o anexă. Au ars magazia construită din lemn pe circa 300 mp suprafaţă, vreo 12 mc lemn de foc şi plante furajere, iar din verificări a rezultat că incendiul fusese provocat intenţionat prin aprinderea unei suprafeţe cu vegetaţie uscată.
Un Comentariu
Anonim
In zona Topoloveni , parcă suntem în timpul răscoalei …din 1907 ! Nu cumva autoritățile locale , inclusiv cei din MAI, nu îşi îndeplinesc atribuțiile în prevenirea…”incendiilor”, şi doar …constată „pagubele” ?
E suspect că incendiile se produc în gospodăriile celor mai harnici şi avuți cetățeni !