Guvernul şi-a propus să transforme fostele fabrici abandonate total sau parţial, inclusiv căile ferate uzinale şi fostele unităţi militare din peste 150 de oraşe din ţară în cartiere de locuinţe şi spaţii publice, potrivit Strategiei de Dezvoltare Teritorială ce urmează a fi aprobată până la finalul lunii iulie. Printre oraşele vizate se numără şi municipiile Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş.
Motivare
„Chiar dacă sectorul construcţiilor de locuinţe este în continuă dezvoltare, există o discrepanţă mare în ceea ce priveşte veniturile populaţiei din mediul urban. În continuare, există o populaţie tânără, cu venituri relativ scăzute, care nu poate accesa o locuinţă, precum şi o populaţie dezavantajată cu o participare scăzută pe piaţa muncii”, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit documentului, creşterea urbanizării reprezintă una dintre principalele direcţii de acţiune ale strategiei menţionate, ce urmează a fi implementată în următorii 20 de ani. În această idee, strategia propune repartizarea de loturi de teren pentru construcţia de locuinţe proprietate personală în mediul urban. O altă direcţie de acţiune a ministerului este construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, cu precădere în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, şi de locuinţe prin credit ipotecar, cu precădere în oraşele de peste 50.000 de locuitori. În plus, Guvernul vrea reabilitarea, modernizarea şi va face reconversia clădirilor abandonate din mediul urban, în vederea instalării de servicii publice (culturale, sociale, educaţionale, administrative).
Ce s-a distrus
Din păcate, industria argeşeană nu mai este nici pe departe ce a fost cândva. Jucători importanţi din piaţă au dispărut, iar unele hale au fost transformate în depozite de deşeuri periculoase, precum la Câmpulung. În alte zone fabricile au fost demolate, construindu-se în locul lor hipermarketuri. În Câmpulung au dispărut întreprinderi mari precum ARO, Întreprinderea Minieră, Grulen, în Curtea de Argeş au murit Fabrica de Porţelan şi Bioproteinele. Proiectul Guvernului ar putea fi extins la fel de bine şi în Piteşti de unde au dispărut Rolast, Fabrica de Bere, Textila, Argeşana, iar platforma Arpechim stă să moară.
Parc industrial
Totuşi, industria nu a căzut cu totul. Primăria Piteşti a lansat procedurile pentru realizarea primului parc industrial din municipiu, pe un teren de 130 de hectare de lângă Arpechim. „Va fi cel mai mare parc industrial din ţară. Avem deja firme interesate de proiect, iar parcul va crea multe locuri noi de muncă. Până acum nu am putut face un asemenea proiect deoarece nu am avut terenul necesar”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică. Terenul respectiv a fost câştigat de Primărie în instanţă, după o dispută cu GDF Suez. Ironia sorţii: pe terenul cu pricina a fost, cândva, un CET cu funcţionare pe cărbune (deci tot o unitate industrială), dar care a fost demolată. Nu a apucat să funcţioneze niciun minut!
Claudiu DIŢA