Ieri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a fost gazda unui eveniment ce a avut ca temă avantajele arbitrajului în relaţii comerciale. Invitaţii – magistraţi, avocaţi şi oameni de afaceri din judeţ şi din ţară – au apreciat această formă de soluţionare a litigiilor ca fiind una de preferat în locul instanţei judecătoreşti.
Prof. univ. dr. Ştefan Deaconu, preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a subliniat faptul că în activitatea instituţiei se ţine cont de tendinţele globale cu privire la simplificarea regulilor, scurtarea termenelor, reducerea costurilor şi transparenţa arbitrajului comercial.
O alternativă viabilă
„Am elaborat un nou set de reguli de procedură arbitrală şi, în acelaşi timp, am căutat să aducem aproape atât arbitri cu experienţă, cât şi grupuri de experţi care să ofere soluţii la arbitraje specializate: în construcţii, IT, chiar şi în industria muzicală. Arbitrajul comercial este o cale facilă şi elegantă de rezolvare a litigiului în afaceri” – a declarat Ştefan Deaconu.
La rândul lui, juristul Nichita Sandu, vicepreşedinte al CCIA Argeş, a apreciat această formă de soluţionare a litigiilor drept una viabilă datorită celerităţii (n.r. – rapidităţii de soluţionare a problemelor) şi confidenţialităţii de care se bucură clienţii.
Avocat Luminiţa Ioana, decanul Baroului Argeş, a punctat un aspect cheie pe care trebuie să-l aibă în vedere consilierii juridici la redactarea unui contract între două sau mai multe părţi: menţionarea clauzei compromisorii. Asta pentru că mulţi nu cunosc încă avantajele arbitrajului comercial, iar o asemenea clauză permite în cazul apariţiei unor litigii adresarea către Curtea de Arbitraj în vederea soluţionării cauzei fără a mai ajunge în instanţă.