România se confruntă de ceva vreme cu o criză acută de medicamente esenţiale, printre care se numără şi antidiabeticele orale. De ce lipseşte din farmacii „Sioforul”, de exemplu, unul dintre medicamentele vitale pentru diabetici? La ce riscuri sunt expuşi oamenii cu aceste suferinţe dacă nu au la dispoziţie un astfel de produs? Există vreo soluţie la această gravă problemă de sănătate, care se adaugă, iată, peste multe alte necazuri cu care se confruntă sistemul medical? La toate aceste întrebări a avut amabilitatea să ne răspundă, într-un interviu, medicul primar diabetolog Mihaela Găvănescu.
Foarte mulţi bolnavi
– Câţi bolnavi de diabet sunt în România? Şi câţi sunt în Argeş?
– Numărul total al diabeticilor cunoscuţi din România, la sfârşitul anului 2020, era de 1.800.000. Iar în Argeş era de 40.200. Dar la fiecare diabetic cunoscut mai există un pacient necunoscut. Aşa că numărul acestor bolnavi este îngrijorător de mare. La nivel naţional – aproximativ 13% din populaţie.
– Care este tratamentul acestor oameni?
– Aproximativ 15-20% dintre ei se tratează cu insulină. Restul – cu medicaţie orală.
Esenţial, dar nu se găseşte!
– Mulţi bolnavi reclamă încă de anul trecut lipsa din farmacii a unui medicament: „Siofor”. Cât e de gravă această situaţie?
– Cel mai folosit medicament pentru diabeticii de tip 2 (adică insulinoindependenţi), „Metforminul” („Siofor” sau „Glucophage” sau „Metfogamma” sau „Meguan”), nu se mai găseşte de luni bune în farmaciile din întreaga ţară; drept urmare, tratamentul diabeticilor cu medicaţie orală, chiar şi al multora dintre cei cu insulină, care cuprinde şi acest medicament, nu se mai poate face corect. Fac precizarea că pe 80-90% din prescripţiile medicilor diabetologi există „Metforminul”, el neputând fi înlocuit cu altceva; este medicamentul de primă intenţie pentru majoritatea covârşitoare a diabeticilor. Iar în aceste condiţii, „Sioforul” nu se mai găseşte! Exemplu: una dintre farmaciile din Piteşti cu care colaborez avea înainte pe stoc 3.000 de cutii cu acest medicament. Acum, dacă primeşte 30 de cutii pe săptămână e ceva excepţional! Pe o reţetă pentru trei luni unui bolnav i se prescriu trei cutii. Or, numai eu eliberez 30 de astfel de reţete pe zi!
Două cauze
– De ce s-a ajuns aici? De ce lipseşte acest medicament din farmacii?
– Lipsa cronică a acestuia are două cauze principale: 1. importul de substanţă activă din Orient (India şi China) s-a diminuat în special din din cauza pandemiei; 2. preţul practicat în România pe produsul finit care provine din fabrici din Franţa şi Germania este foarte mic, aşa că importul la noi este greoi şi ineficient.
În atenţia ministrului Sănătăţii
– Ce este de făcut în această situaţie, cât mai repede?
– Este bine ca această lipsă majoră de medicaţie esenţială pentru un număr mare de bolnavi să fie cunoscută şi analizată de forurile competente, inclusiv de domnul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că ea va duce în curând la situaţii grave – diabetici dezechilibraţi, come diabetice, decese – sau la apariţia mai rapidă a complicaţiilor cronice (orbire, insuficienţă renală, neuropatii, arterite, amputaţii, accidente vasculare cerebrale etc), toate acestea cu costuri uriaşe pentru pacienţi şi pentru societate.
În concluzie, este esenţial să fie găsit tratamentul indicat de noi, pe baza unor protocoale atent alcătuite de foruri ştiinţifice medicale mondiale. Lipsa medicamentelor va produce în timp pagube materiale şi umane inestimabile, pe care nu cred că ni le putem permite!
Medic dedicat
Dr. Mihaela Găvănescu este medic diabetolog din 1986 şi medic primar – din 1992. A lucrat în Policlinica Spitalului Judeţean în perioada 1996-2014. De atunci încoace activează într-un cabinet medical individual din Piteşti, aflat în contract cu CAS Argeş.