În Argeş, seceta severă durează cam de trei luni. Consecinţele se văd în agricultura practicată în partea de sud a judeţului, fiind resimţite mai ales de fermierii care au semănat rapiţă. Pentru această cultură, producţiile de la anul vor fi categorit mult mai mici faţă de 2018.
Vasile Roman, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Argeş: „Nerăsărite sunt culturile de rapiţă, grâu şi orz. Rapiţa a fost cea mai afectată; culturile vor fi întoarse fie în perioada asta, fie în primăvară. Cât priveşte grâul, boabele nu au germinat, întrucât pământul nu are umiditate. Am putea spune că boabele au rămas intacte după ce au fost mutate din magazie în câmp. Tot sudul judeţului e lovit de seceta patologică, fenomen care durează de peste trei luni. Trebuie să plouă consistent câteva zile bune ca să declanşeze procesele de germinare şi de răsărire.”
Pe suprafeţe însemnate arăturile au fost întârziate. Seceta severă care a împietrit terenurile arabile a împiedicat dezvoltarea culturii în condiţii optime. Un sistem de irigaţii ar fi un colac de salvare în astfel de situaţii. Greu de găsit în judeţ.
Un prim sistem de irigaţii din Argeş, reabilitat printr-un program guvernamental, pe traseul Oarja – Căteasca, are la această oră staţii de pompare în stare de funcţionare. Pentru apa din canal – adusă din râul Argeş şi livrată gratuit – nu prea există comenzi. Până acum, fermierii din zonă nu au găsit resurse financiare pentru a investi în infrastructura secundară (motopompe sau orice fel de instalaţii care duc apa pe parcelele agricultorilor). Cel de al doilea sistem de irigaţii (şi ultimul) prins în programul guvernamental de reabilitare este cel de la Goleşti – Leordeni şi va deveni funcţional, cel mai probabil, la anul.
În cazul în care ne-ar fi răspuns la telefon, l-am fi întrebat şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, dacă în domeniul agriculturii există şi pe… parcela pe care o păstoreşte o strategie cu bătaie lungă pentru a contracara efectele secetei severe din această toamnă… Dar n-a fost să fie.