Noul an aduce şi două runde de alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale. Dar „oştile” politice din Argeş nu s-au recuperat după vacanţa de sfârşit de an. Abia pe la jumătatea lunii cică îşi vor schiţa şi ele ceva ce seamănă a strategie. Până atunci e somn de voie pe frontul politicii autohtone…
Inutili în Parlament…
Consiliul Judeţean îşi reia activitatea printr-o şedinţă extraordinară pe 10 ianuarie, iar la primării se lucrează la schiţe de buget local în aşteptarea bugetului naţional. Parlamentarii sunt încă într-un fel de vacanţă, luna ianuarie fiind prin tradiţie una de „activităţi în teritoriu”. De făcut… nimic, cum s-ar spune, deşi unii mai ajung şi pe la primarii care îi aşteaptă să le mai spună ce-i doare. Trăgând linie, după doi ani de mandat, parlamentarii argeşeni nu prea au cu ce să se laude. „Nici nu prea ai cum să faci mare lucru. Nici nu ştiţi cât de important şi de inutil te simţi în acelaşi timp: inutil, pentru că nu poţi face ceva de unul singur şi important, ocazional, când partidul are nevoie de tine la vreun vot mai acătării”, ne-a descris un deputat situaţia în care se află aleşii noştri.
PSD-ului îi cade… faţada
La sediul judeţean al celui mai important partid din Argeş, PSD, am găsit ieri porţile închise. Undeva sub streaşina dinspre bulevardul Republicii a început să cadă tencuiala şi ne mirăm cum un ditamai partidul nu are bani de reparaţii. Vechile înscrisuri cu FC Argeş au dispărut de pe acel zid, dar a apărut un altul: „Haos”. Cuvântul pare să descrie perfect situaţia într-o ţară ruptă parcă în două şi sfâşiată de lupte politice interminabile. În Argeş, aceste lupte nu sunt între PSD şi PNL cât sunt în interiorul filialelor. În PSD, de exemplu, sunt mai multe grupări, iar criticile cu privire la modul în care filiala (nu) se impune la Bucureşti nu au lipsit. În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, deşi PSD Argeş a ajuns prin jocul rezultatelor să aibă un eurodeputat, acesta poate pierde şansa de a obţine un nou mandat tocmai fiindcă unii din organizaţia judeţeană „îşi bagă coada”. „Marele nostru noroc este că, atunci când sunt bătălii electorale, ne mobilizăm şi ne unim forţele; suntem conştienţi că nu ne-ar aştepta clipe bune dacă am pierde puterea în judeţ”, ne spune un social-democrat cu funcţie, dar cu frică de răspundere.
PNL, fără drapel
Tot ieri am fost şi la sediul PNL Argeş de pe strada Egalităţii. La intrare ne-a întâmpinat logo-ul filialei sub care sunt înscrise şi datele de contact ale unei agenţii imobiliare, aşa că era să credem că partidul şi-a schimbat domeniul de activitate. Surpriza neplăcută a fost că la sediul celui mai important partid de opoziţie nu am găsit niciun drapel al României, aşa cum ar fi normal. Secretara era la datorie, în rest… pauză. Oricum, date fiind disputele politice de la finalul anului trecut, când avocatul Radu Perianu a fost îndepărtat de la conducerea PNL Piteşti, numai linişte nu este în partid! Problema PNL Argeş este că, în afară de câteva persoane mai active, precum liderul Adrian Miuţescu, deputatul Dănuţ Bica, prim-vicepreşedintele Marius Postelnicescu şi consilierul local Narcis Sofianu, activul de partid pare resemnat în… anonimat şi lipsă de activitate! „Marea noastră problemă este că parcă nu găsim mesajul potrivit pentru electorat, deşi PSD este în cădere liberă!”, ni se confesează un liberal. O face sub protecţia anonimatului, că doar nu îşi riscă el o funcţie pentru… libertatea de exprimare. Cât despre proiecte, PNL a făcut un plan pentru Argeş în anul 2019, din care nu lipseşte eterna autostradă Piteşti-Sibiu ca prioritate. Trecând peste faptul că partidul nu e la putere şi, ca atare, nu vedem cum ar putea face ceva în acest sens, le reamintim liberalilor de azi (care i-au „înghiţit” pe democrat-liberali) că autostrada respectivă era prioritate şi în vremuri nu demult apuse şi, conform programului de guvernare al PDL, ar fi trebuit să fie gata în 2018. Zicem şi noi, nu dăm cu parul…
ALDE, pe nişă
ALDE Argeş a ajuns să depăşească PNL pe alocuri, iar unele voci spun că la europarlamentare va fi al doilea partid al judeţului. Aşteptările la aceste alegeri sunt mari, la fel şi cele pentru prezidenţiale, unde ultimele sondaje îl creditează pe Călin Popescu Tăriceanu cu şansa a doua după preşedintele Klaus Iohannis, deci în faţa lui Liviu Dragnea. ALDE încearcă să se impună şi în Argeş, şi la nivel naţional drept adevăratul partid liberal, acuzând PNL că a deraiat de la doctrina Brătienilor, din moment ce „s-a dat” cu popular-europenii. Aliat al PSD, ALDE este în plan secund în acest moment, dar joacă un rol important, deoarece asigură echilibrul la guvernare, inclusiv pe plan local. Elocvent în acest sens este gestul lui Ionuţ Popescu, consilier al ALDE Piteşti, care în recenta şedinţă a plenului a votat decisiv împotriva unui proiect promovat de PSD pentru un nou regulament legat de parcările cu taxă de la blocuri, iar proiectul a fost respins. Un gest, posibil, de frondă, la modul: „Om fi noi a cincea roată de la căruţă, dar vrem respect”.
USR tot strânge semnături…
După ce la şedinţa Consiliului Local de luna trecută a cerut un sediu pentru filiala argeşeană, fără succes, USR derulează o campanie de strângere de semnături pentru proiectul „Oameni noi în politică”. Până pe 18 ianuarie, termen limită, în Argeş ar mai fi nevoie de circa 1.300 de semnături. USR-iştii mizează pe aceleaşi proiecte care le-au adus până acum un relativ succes: luptă anticorupţie (inclusiv prin proteste #rezist), gură mare în Parlament, agresivitate de limbaj şi campanii populiste (cum este şi cea prin care se doreşte ca primarii să fie aleşi din două tururi, nu din unul). În rest, activitatea USR Argeş e aproape zero, fiind salvată cât de cât de singurul membru care are ceva vizibilitate: deputatul Ionuţ Moşteanu. Acesta este vicepreşedinte la nivel naţional. USR Argeş nu are candidat pentru europarlamentare din acest an.
PMP stă în… Bulf
PMP este partid parlamentar, dar nu are niciun reprezentant din Argeş în Parlament. De fapt, PMP Argeş înseamnă liderul Cătălin Bulf şi atât. Acesta şi-a făcut în ultima vreme mai mult simţită prezenţa la posturile centrale de televiziune, mai ales că a prins funcţie de conducere la nivel central. Rămâne de văzut dacă va fi inclus pe lista naţională a partidului pentru europarlamentare. În Argeş este doar consilier judeţean. Dar este singurul ales al Argeşului care îşi donează indemnizaţia de şedinţă. Remarcabil.
Ceilalţi
Vin alegerile, aşa că şi celelalte partide s-au activat de ceva vreme. Cea mai importantă este Pro România lui Victor Ponta, condusă în Argeş de Bogdan Ivan care a reuşit în ultima vreme să-i atragă pe fostul social-democrat Bogdan Pandelică, dar şi pe avocatul Liviu Stancu. Un alt partid important mai mult prin tradiţie este PNŢCD. Acesta se rezumă însă la a fi reprezentat de Gheorghe Dinescu, fost consilier local, fără prea mari pretenţii. Cam aceasta este oferta de început de an din punct de vedere politic pentru argeşeni. Cine va avea de câştigat vom vedea. De fapt, ar trebui să câştigăm noi, cetăţenii, dar acest lucru nu prea s-a întâmplat cu niciunul dintre aceste partide la cârmă.