Nu cred că vă mai amintiţi, dar în 2013 mai multe ţări europene au fost implicate în negoţul cu carne de cal. Printre care şi România. În Franţa, poliţia a intervenit, iar abatorul implicat, care aparţinea unui cunoscut rugbist francez, a fost închis. Oare s-a deschis din nou? Vreo şaizeci de persoane au fost arestate recent în Peninsula Iberică, Franţa, Belgia şi Olanda în legătură cu o astfel de activitate. Ele sunt urmărite pentru tratament inuman aplicat animalelor, atentat la sănătatea publică şi spălare de bani.
În acest cadru, o vastă reţea de trafic de carne de cal din Europa a fost desfiinţată în cadrul unei anchete conduse în Spania, a anunţat duminică Europol, menţionând ramificaţii în opt ţări europene, printre care Belgia, unde a fost arestat conducătorul reţelei. În cadrul acestei anchete, „peste şaizeci de persoane au fost arestate şi acuzate de delicte care includ asociaţia de răufăcători (…)”, precizează un comunicat al Europol.
Ancheta începuse în Spania în 2016, după ce Guardia Civil a detectat activităţi suspecte în legătură cu piaţa cărnii de cal. În aprilie 2017, forţele de ordine au declanşat o operaţiune contra unei reţele de trafic de carne de cal nepretabilă consumului uman. Conform cotidianului „El Pais”, afacerea era dirijată către un negustor olandez de carne, Jan Fasen, urmărit de justiţia franceză în scandalul „cărnii de cal” din 2013.
Duminică, Europol s-a referit la „un negustor olandez”, arestat în staţiunea balneară Calpe de la Alicante. Agenţia precizează că era el însuşi în legătură cu creierul afacerii, tot olandez, dar instalat în Belgia. De la început, 25 de persoane au fost arestate în Spania, iar Europol indică implicarea reţelei în Belgia, Franţa, Portugalia, Italia, România, Elveţia şi Regatul Unit. Conturi în bănci au fost confiscate, precum şi bunuri imobiliare, fără a uita cinci automobile de lux.