Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” va începe noul an şcolar, fără doar şi poate, în casă nouă, după ce mai bine de două decenii a fost chiriaşul altor şcoli din Piteşti, în lipsa unui sediu. Municipalitatea i-a găsit în această vară, în sfârşit, un loc bun, chiar lângă stadion. Dar o problemă tot a rămas nerezolvată. Liceul hoinar nu are o sală de sport conformă, în care elevii care participă la campionatele naţionale să se antreneze la fotbal, baschet, handbal şi volei. În aceste condiţii, liceenii nu scapă nici în 2016-2017 de pribegie, fiind obligaţi de situaţie să-şi desfăşoare orele de sport şi antrenamentele în nu mai puţin de cinci unităţi de învăţământ din Piteşti. Altfel spus, Liceului Sportiv îi lipseşte esenţialul: baza sportivă.
Un ochi râde, altul plânge
După cum am scris şi cu alte ocazii, Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” Piteşti a fost mutat lângă stadion, în locul eliberat de Liceul „Mihai Viteazul” (CFR). În curtea imensă se află numeroase clădiri, unele în paragină. Liceului Sportiv i-au revenit cinci dintre imobile: sediul şcolii, sub forma literei „U”, cantina, internatul, un corp în care au funcţionat atelierele şi o sală de sport micuţă, de care se vor folosi, cel mai probabil, doar liceenii care practică lupte şi judo. Când elevii vor avea ore de educaţie fizică şi sport, respectiv antrenamente la fotbal, baschet, handbal şi volei, vor peregrina în săli de sport adecvate puse la dispoziţie, în anumite intervale de timp, de Colegiul Naţional „Al. Odobescu”, respectiv Şcolile Gimnaziale Nr. 4 „Traian”, Nr. 13 „Mircea cel Bătrân”, Nr. 16 „I.L. Caragiale” şi Nr. 19 „Matei Basarab”.
Liceul „Viitorul” râde cu un ochi, fiindcă reabilitarea noului sediu este aproape gata, însă plânge cu celălalt ochi, fiindcă sala de sport din dotare nu este propice învăţământului liceal vocaţional sportiv. Aşa că sportul de performanţă se va practica, în anul şcolar care vine, tot prin curţile altor şcoli şi licee.
Reabilitarea, aproape gata
Vestea bună este că, din 12 septembrie, liceenii vor face cursurile în noul sediu, constructorul fiind cu reabilitările pe ultima sută de metri. Dând zor să treacă la timp linia de sosire, muncitorii au lucrat la foc automat, uneori până-n miez de noapte, dar şi sâmbăta. Ieri-dimineaţă urmau să sosească cele 14 uşi comandate pentru tot atâtea săli de clasă. Parchetul era gata montat, băncile şi scaunele elevilor fuseseră cărate la locurile lor. Geamurile de la etaj erau lună. Se verifica instalaţia electrică. Se făceau ultimele retuşuri la zugrăveli. Personalul era cu mopul în mână, pregătit să înceapă curăţenia generală. Lucrătorii de la spaţii verzi au început să cureţe vegetaţia uscată din preajma liceului. Birourile liceului sportiv vor fi amenajate după ce va suna primul clopoţel. Iar în primele două săptămâni de şcoală se va învăţa în două schimburi.
Directorul liceului, Silviu Corodi, are planuri îndrăzneţe cu spaţiile arondate. Bunăoară, vrea să transforme atelierele eliberate de strunguri şi alte utilaje în săli de atletică grea şi de forţă. Totodată, îl bate gândul să amenajeze în curtea interioară a liceului cel puţin două terenuri de minibaschet. Şeful liceului doreşte să aducă la standarde şi alte obiective primordiale pentru o pepinieră sportivă: cantina, căminul şi cabinetul medical.
Mirela NEAGOE