- În ultimul an de viaţă, unitatea se mută la „Neniţescu”
În anul 1913 lua fiinţă, la Piteşti, strămoşul liceului CFR, o mică unitate în care se şcoleau meseriaşi. După 103 ani de la înfiinţare, instituţia de învăţământ este trasă pe… linie moartă. Marea deraiere a început… Pentru anul şcolar 2016-2017 nu s-au mai făcut înscrieri şi nici planificări. Absorbit de o altă instituţie (Liceul Tehnologic „C.D. Neniţescu”) şi smuls de la locul lui, liceul CFR este condus, din toamnă, pe ultimul drum, de o ultimă promoţie de elevi, însumând 65 de liceeni din ultimele două clase de a XII-a.
Povestea şcolii a început în… baracă
Timp de un secol, liceul CFR s-a dezvoltat şi a decăzut, suferind transformări. Povestea sa a început în anul 1913, când a luat fiinţă, la Piteşti, o şcoală de elevi meseriaşi, pe lângă depoul de locomotive, instruirea teoretică şi practică făcându-se, la vremea aceea, în… barăci.
În anul 1918 s-a înfiinţat Şcoala L.S., care a avut sediul, cu unele întreruperi, în clădirile anexe ale Gării Sud Piteşti. În 1945 s-a pus bazele Şcolii de Meserii, în profilul CFR; ucenicii au făcut cursuri în localul din faţa gării (s-a transformat în şcoală profesională, până în anul 1960, când, în urma demolării, s-a mutat în clădirile şi atelierele I.P.M.P.B. Piteşti şi ale Depoului CFR Piteşti).
Începând din anul 1948, şcoala ceferiştilor a făcut o altă… haltă, pe b-dul Republicii nr. 170. În anul 1962 i s-au repartizat şase săli de clasă la Şcoala Generală Nr. 8 Piteşti, pentru efectuarea cursurilor teoretice; instruirea practică se făcea la IPMPB şi la Depou. Cantina şi internatul erau în clădirea actuală a Policlinicii CFR Piteşti.
În anul 1970, când Ministerul Căilor Ferate i-a devenit for tutelar, şcoala a primit o altă „casă” nouă, pe strada Stadionului nr. 5 (sediul din care a fost strămutată înainte de a-şi da obştescul sfârşit).
Ca şcoală profesională a funcţionat până în 1973, când s-a transformat în Grup Şcolar CFR, unde a avut repartizate şi patru clase de liceu, cu durată de cinci ani (seral). Din 1977, şcoala „plimbăreaţă” este cunoscută drept Liceul Industrial Nr. 3 CFR, cu specific în pregătirea cadrelor medii pentru reţeaua căilor ferate.
Din anul 1993, şcoala ia denumirea de Grup Şcolar Industrial „Construcţii Căi Ferate”, iar în 2006 este botezată „Mihai Viteazul”. Din anul 2012 rămâne cu acelaşi nume şi din grup şcolar devine liceu tehnologic. O altă Mărie, sub aceeaşi pălărie, având ca domenii de pregătire: protecţia mediului cu calificarea ecolog şi protecţia calităţii mediului, tehnic-mecanică, electromecanică, electronică-automatizări, electric, cu calificările operator tehnică de calcul, mecatronică, electrotehnică şi instalaţii electrice, automatizări, telecomunicaţii, construcţii, instalaţii şi lucrări publice.
Toate aceste transformări n-au ajutat şcoala să supravieţuiască vremurilor actuale. În anul şcolar 2016-2017, ultima promoţie încheie ciclul de învăţământ sub acoperişul unei instituţii axate pe chimie, iar la anul, pe vremea aceasta, liceul care scotea pe bandă rulantă ceferişti va deveni istorie.
Ar mai fi de adăugat că, în spaţiile de la stadion, eliberate de muribundul liceu, se mută, din toamnă, Liceul cu Program Sportiv Piteşti, care n-a avut, până acum, un sediu al său (a funcţionat cu clase fracţionate pe la alte unităţi). Dar asta este o poveste cu final fericit, asupra căreia vom reveni.
Mirela NEAGOE