# Unele licee fără bacalaureați s-au transformat, logic, în școli profesionale. Avem un caz concret la Curtea de Argeș
Liceele care au avut promovare zero la bacalaureatul din 2019 nu vor mai putea organiza clase de a IX-a în 2020. La noi în judeţ, Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş se află pe lista neagră, întrucât nu a… produs niciun bacalaureat.
Totuşi, unitatea de învăţământ din Oraşul Regal rămâne… imună la Ordinul de Ministru 5090/2019, publicat deja în Monitorul Oficial, pentru că, de ceva vreme, s-a descotorosit de liceu şi a… cotit-o spre profesională. Cum s-a ajuns la această situaţie atipică ne-a explicat Ioan Călinescu, directorul liceului care nu mai are, la zi, clase de liceu.
„Nu mai puteam continua aşa…”
Ordinul care aruncă în aer sistemul de învăţământ produce un… fâs la Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş, fiindcă directorul I. Călinescu a luat-o înaintea ministerului şi, de doi ani, a lichidat cursurile la zi la absolut toate clasele de liceu, de la a IX-a până la a XII-a.
Ioan Călinescu: „Pe noi nu ne afectează Ordinul de Ministru fiindcă, de doi ani, am trecut pe şcoală profesională. Am bănuit că va fi luată această măsură şi am lichidat cursurile de zi de la liceu. În învăţământul liceal am păstrat o singură clasă la seral. Înainte de a face această schimbare, locurile la liceul de zi erau ocupate de şcolari din gimnaziu codaşi la învăţătură, care veneau într-a IX-a cu lacune din gimnaziu. Clasele de a IX-a erau formate din copii de 2 şi 3. Oricât de mult s-ar fi străduit, profesorii nu au putut face… minuni, pentru ca aceşti elevi slabi la învăţătură să promoveze bacalaureatul. Noi singuri am hotărât să lichidăm clasele de liceu, nu ne-a impus cineva să luăm această măsură. Nu mai puteam continua în ritmul acesta. Aşa că am eliminat clasele de liceu – cursurile de zi – şi am dezvoltat clasele de profesională. Lichidarea claselor de liceu nu i-a afectat pe profesori fiindcă am reglat catedrele…”
„Eu aş modifica regula jocului…”
Neperformanţa elevilor – repetată de la an la an – şi neputinţa profesorilor de a-i pune pe copii cu burta pe carte a schimbat, de ceva vreme, traiectoria educaţională a liceului codaş la bac. Conducerea unităţii a pus… frână şi a lichidat învăţământul la zi, la liceu, procesul fiind finalizat încă de acum doi ani.
Ioan Călinescu: „La noi ajung elevi cu bagaj redus de cunoştinţe. Ăsta e adevărul… Aşa că preferăm să îi instruim pe aceşti copii pentru o meserie. Elevii care nu sunt buni la carte pot deveni foarte buni meseriaşi. La noi găsesc o bază de instrucţie solidă şi o calificare puternică. Îi pregătim pe elevii de la profesională în meserii bănoase, cerute pe piaţa muncii, precum: mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, sudor, confecţioner produse electrotehnice, frizer şi coafor. Elevii noştri ies bine pregătiţi şi pentru şoferie, fiindcă obţin permise de conducere pe băncile şcolii, benefiind de instruire gratuită. Anul acesta am realizat patru clase la profesională. Bursele elevilor claselor de învăţământ profesional, specializarea confecţioner produse electronice, sunt dublate de o renumită firmă germană, în baza unui protocol. Pot să spun că eşecul lichidării liceului l-am transformat în victoria şcolii de meserii.
Dacă ar fi după mine, eu aş modifica regula jocului şi aş face aşa: cine vrea să urmeze un liceu tehnologic să parcurgă două etape: să facă trei ani la profesională – ciclul inferior – şi încă doi ani la liceu, cursuri de zi – ciclul superior.”
Bac picat prin neprezentare
La Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş, promovarea zero la bacalaureatul 2019 este mai degrabă rezultatul neparticipării absolvenţilor la examenul maturităţii. Unicul elev care a susţinut probele scrise, provenit din seria anterioară, a picat sub linie. Iar restul candidaţilor, adică 10 elevi de la seral, înscrişi la ambele sesiuni, au pierdut la… masa verde, prin neprezentare.
Buluc la postliceală
Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş a dat… rateuri la bacalaureat şi în alţi ani, nu numai în 2019, dar până la urmă şi-a găsit drumul, după ce a eliminat… rugina şi a schimbat… bujiile. Renunţând la clasele de liceu, cursurile de zi, a redresat acumulatorii, întărind şcoala de meserii.
Pentru anul şcolar în curs, la Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş a fost păstrată o singură clasă la seral (28 de locuri). Tot aici a fost formată o clasă la postliceală (28 de locuri). Practic, de doi ani, la cursurile liceale de zi nu mai există clasele a IX-a, a X-a, a XI-a şi nici a XII-a. În cadrul unităţii mai funcţionează o grădiniţă, clase de învăţământ primar şi gimnazial. Uneori, prinde contur şi o clasă de maiştri (anul acesta nu au fost făcute înscrieri).
De regulă, locurile la seral sunt ocupate de angajaţi care au nevoie de diploma de absolvire a liceului; pe ei nu-i interesează bacalaureatul, de aceea nici nu se ostenesc să vină la examene.
Locurile de postliceală – specializarea tehnician transporturi auto interne şi internaţionale – au fost, în acest an, extrem de căutate. Ce-i drept, elevii au dau buluc la înscriere şi pentru că nu a fost obligatorie diploma de bac. Anul acesta cererea a fost foarte mare, 60 de solicitări, iar conducerea liceului a reuşit să suplimenteze locurile, până la 40.
Schimbarea… schimbării
În noua metodologie a învăţământului preuniversitar de stat – anul şcolar 2020-2021, Articolul 9, alin 1, arată că „propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul / filiera / profilul / specializarea /calificarea profesională / programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.
Desfiinţarea claselor de liceu în unităţile de învăţământ unde elevii nu reuşesc să promoveze bacalaureatul fusese prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în 2013. Concret, metodologia de acum opt ani prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovaţi la bac să primească pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă. Vom trăi şi vom vedea dacă va fi pus în practică Ordinul de Ministru 5090/2019, care aruncă în aer sistemul, interzicând liceelor cu promovare zero la bacalaureat să mai organizeze clase de a IX-a…