În această săptămână, consilierii locali ai PNL Piteşti (Narcis Sofianu, Gheorghe Duţulescu, Dorina Stanciu şi Florin Gardin) au făcut un memoriu oficial către prefectul Emilian Dragnea în care îi solicită acestuia să emită ordinul de încetare a mandatului primarului din Piteşti, Cornel Ionică. Conform prefectului, termenul până la care trebuie să ia o decizie expiră în această lună. Ionică afirmă că demersul liberalilor este unul eminamente politic şi că decizia instanţei prin care s-a confirmat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la o situaţie de conflict de interese în cazul lui Ionică nu prevede şi încetarea mandatului.
„O să acţionez conform legii”
„I-am adresat prefectului Emilian Dragnea o cerere prin care solicităm să aplice legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Pe 28 septemebrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că raportul ANI rămâne valabil definitiv, raport în care Cornel Ionică a fost cercetat pentru multiple fapte de incompatibilitate. Domnul prefect trebuie să emită, conform articolul 26, alineatul 3, ordinul de demitere din funcţia de primar a domnului Ionică”, a spus consilierul local Narcis Sofianu. Numai că Ionică nu a fost cercetat pentru incompatibilitate, ci pentru conflict de interese din cauza unui vot pe care l-a dat în Consiliul Local în 2009 în cazul unor contracte în care era implicat un ginere al său. Conform legii, conflictul de interese nu este motiv de demitere din funcţie, ci doar incompatibilitatea poate conduce la un asemenea deznodământ. „Am primit petiţia celor de la PNL Piteşti şi tot ce pot să spun este că voi acţiona conform legii. Nu pot însă să afirm acum concret ce decizie voi lua”, ne-a declarat ieri prefectul Emilian Dragnea.
„În situaţia mea sunt şi mulţi liberali”
L-am contactat şi pe primarul Cornel Ionică pentru a vedea care este punctul său de vedere cu privire la demersul liberalilor. Edilul şef al Piteştiului este foarte încrezător în şansele sale de a-şi păstra mandatul.
„Este o tâmpenie pe care am făcut-o în 2009, acele contracte nici nu aveau ce să caute la vot în Consiliul Local. Dar important este că legea ANI, care este ambiguă, a apărut de abia în 2010, nici nu exista când am votat eu pentru o formalitate, practic. În plus, nu am fost cercetat pentru incompatibilitate, ci pentru conflict de interese care este cu totul altceva, mai ales că nu am avut „ataşat” niciun prejudiciu. În situaţia mea sunt şi mulţi liberali din ţară care nu au de ce să plece din funcţii din cauza unei legi cu lacune”, ne-a declarat Cornel Ionică.
În martie 2016, Cornel Ionică a fost declarat in conflict de interese de către ANI din cauza faptului că, în perioada în care era viceprimar, a participat la adoptarea unor acte administrative încheiate între instituţii din subordinea Primăriei Piteşti şi firme ale unor rude.