Premierul desemnat Ludovic Orban şi-a prezentat recent echipa de miniştri, făcând public şi programul liberal de guvernare într-o perioadă de tranziţie, până la alegerile parlamentare de la anul. Orban a invocat „greaua moştenire” şi a anunţat unele măsuri despre care pesediştii spun că ar declanşa austeritatea. Cert e că prevederile acestui program vor avea efecte în toate domeniile de activitate.
Discrepanţe între stat şi privat
O primă componentă a programului de guvernare se referă la politica salarială. Conform datelor statistice, numărul angajaţilor din judeţul Argeş a ajuns la circa 160.000 (26% din totalul populaţiei). Alte 160.000 de persoane au statut de pensionari. Dintre salariaţi, 29.862 sunt bugetari, adică 17% din totalul angajaţilor argeşeni. Salariul mediu net în judeţ a ajuns la 2.562 lei, iar salariul mediu net în sectorul bugetar este de 3.265 lei. În sectorul productiv, salariaţii argeşeni câştigă o medie netă de 2.436 lei. Diferenţa dintre venitul mediu net al bugetarilor şi cel al „privaţilor” este de 25% în favoarea funcţionarilor. În alte judeţe ale ţării discrepanţele sunt şi mai mari, deci nu e de mirare că una dintre măsurile anunţate de premierul desemnat, dacă Guvernul său va fi învestit, va fi reaşezarea grilei de salarizare în cazul bugetarilor. PSD a reacţionat imediat, spunând că PNL vrea să taie pensii şi salarii, lucru pe care liberalii îl neagă. Totuşi, aceştia afirmă că anumite instituţii publice, inclusiv primării, nu mai au bani de salarii, aşa că e nevoie urgent de o rectificare bugetară.
Piteşti-Sibiu, cum altfel?
Pe de altă parte, liberalii au inclus în program, pe partea de infrastructură rutieră, finalizarea următoarelor proiecte: autostrada A1: Lugoj-Deva (lot 3), autostrada A3: Borş-Nădăşelu – secţiunile Biharia-Borş şi Suplacu de Barcău-Chiribiţ, Câmpia Turzii-Târgu Mureş – lot Iernut-Cheşani, Râşnov-Cristian A7, Centura Bacău, A10. De asemenea, ca investiţii noi, PNL propune realizarea A1 Piteşti-Sibiu (aflată în diferite stadii de achiziţie publică a lucrărilor), Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni şi Inel Bucureşti (A0). Din listele de mai sus lipsesc însă proiecte aflate în execuţie, precum drumul expres Piteşti – Craiova, lotul 2 din autostrada Sebeş-Turda (24 km) şi lotul Cheţani-Câmpia Turzii (16 km) făcut de constructorul român Straco. Nu este clar dacă PNL a omis din greşeală aceste proiecte sau chiar nu are în plan finalizarea lor. Nicio vorbă în program despre centura nouă a Piteştiului sau despre un pod nou peste râul Argeş…
Energie
Ministerul Energiei nu mai există. De energie se va ocupa un departament din cadrul noului Minister al Economiei, condus de liberalul Virgil Popescu. Obiective principale sunt securitatea energetică, valorificarea potenţialului de hidrocarburi, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu resurse energetice, dar şi creşterea şi modernizarea capacităţilor de stocare – componente importante pentru securitatea energetică a ţării. Creşterea capacităţilor de interconectare cu statele vecine este, de asemenea, o componentă importantă a securităţii energetice, iar în acest context se înscrie proiectul gazoductului BRUA care va trece şi prin Argeş (în lucru). Pe de altă parte, Ministerul Economiei pledează pentru îmbunătăţirea politicilor publice în domeniul eficienţei energetice şi a protecţiei consumatorilor vulnerabili de energie. La Piteşti, de exemplu, toţi cei branşaţi la Termo Calor Confort au parte de subvenţie de la primărie pentru plata facturilor, indiferent de venituri. PNL consideră că este nevoie de o nouă abordare, astfel încât cei care nu îşi pot plăti facturile la energie să fie ajutaţi mai mult. „Modul de lucru de până acum, prin care toată populaţia României primeşte indirect subvenţie, trebuie să înceteze”, se arată în programul de guvernare al PNL. Circa 22.000 de apartamente din Piteşti sunt branşate la termoficare, iar nivelul subvenţiei de la primărie este de circa 45% din valoarea facturii. În total, anual, primăria plăteşte peste 20 milioane lei subvenţie la energia termică.
Agricultură
Conform liberalilor, Programul Naţional Strategic pentru Agricultură se va concentra pe crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli şi creşterii calităţii produselor. Liberalii consideră că producătorii din agricultură ar trebui să primească bani în funcţie de… mărime (există mari fermieri şi mici fermieri, iar subvenţiile sunt acum egale pe suprafeţe şi culturi), dacă îşi livrează marfa în circuitul comercial mare (marile lanţuri de magazine), fie că o fac individual, fie prin cooperaţii. O altă intenţie a PNL se referă la acordarea de subvenţii pentru digitalizarea producţiei. În Argeş sunt circa 25.000 de mici şi mari fermieri.
Muncă
Cea mai importantă măsură concretă a PNL privind încurajarea muncii vizează renunţarea la supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Altfel spus, pentru un angajat care are contract de muncă de două ore pe zi să fie plătite contribuţii pentru cele două ore, nu pentru opt ore cum a stabilit PSD ca măsură de descurajare a unor forme de muncă nedeclarată. PNL vrea, de asemenea, consolidarea Pilonului II de pensii şi scăderea numărului de pensionari anticipat. O altă măsură este promovarea unui proiect de lege pentru stabilirea salariului minim, „prin aplicarea unui mecanism obiectiv şi predictibil”, iar o alta constă în stimularea companiilor private care angajează şi oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi sau dificil reintegrabile pe piaţa muncii. „Constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv cu asociaţiile pensionarilor, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung, iar discriminările din sistem să fie eliminate prin aplicarea principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie” este o altă propunere a liberalilor.
Fiscalitate
PNL îşi începe capitolul de fiscalitate din programul de guvernare cu asigurarea veniturilor statului. Obiectivele majore se referă strict la aceste venituri, lăsând în subsidiar asigurarea unei bune funcţionări a economiei reale. Între priorităţile pentru reformarea ANAF, informatizarea instituţiei care lucrează direct la încasarea taxelor din economie e pe ultimul loc. „Politicile fiscale şi bugetare trebuie să asigure îndeplinirea a trei obiective majore: să mobilizeze, prin impozite, taxe şi alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finanţarea exercitării funcţiilor sale”, este prioritatea PNL. Va fi menţinută cota unică de impozitare. Revine tema bugetului multianual, folosită de toate partidele în campanii încă dinainte de aderarea României la UE, în 2007. La fel şi cea a programării multianuale a investiţiilor publice. Cu acestea, programul de guvernare al PNL se încheie pe parte de finanţe publice.
Vom vedea dacă Guvernul Orban va fi învestit în această săptămână. Dacă da, vom simţi efectele programului de guvernare propus. Dacă nu, criza politică se prelungeşte.
Un Comentariu
Anonim
CEATA/ceaț@ lu’ Pițigoi (Iohannis) …dai/calci intr-unul , țipă…toți ORBani(i) !!?!