Eram student când am prins greu bilete la „Mondo cane”. Era ceva strident, şocant ce vedeam: lume care mânca insecte şi alte vietăţi. Pentru noi, în 1962, obiceiul acesta alimentar întrecea orice închipuire, în raport cu dieta tradiţională românească. Au trecut anii şi semnalul de atunci (…o să ajungem să…) a devenit o obişnuinţă, iată, în secolul nostru. Mai ales în Africa şi în Asia. Reportaje din Asia, unde se practică cu succes „bucătăria în stradă”, ne arată evoluţia consumului de insecte de tot felul. De asemenea, filme care se referă la supravieţuire aduc secvenţe în care protagoniştii au învăţat să îngurgiteze insecte, viermi şi animale de tot felul, cum ar fi şoarecele la jar. Zilele trecute, UE a mai dat o aprobare: greierele şi un vierme (de făină) pot fi folosiţi în alimentaţie. Sunt zone – ştiţi – unde este greu să întâlneşti câini vagabonzi: ei devin delicatese. De-ai noştri n-au aşteptat directive UE şi au mâncat lebede dintr-un parc (lac)… european.
Aveam un coleg de facultate care, în fiecare an, când venea din vacanţă, era „în bani”. Ce făcea? Se adapta unei cereri: folosea un butoi, ceva înălţat (era lângă Dunăre), punea deasupra un felinar şi dimineaţa „recipientul” colcăia de broaşte. Şi nu unele sfrijite, ci acelea cu picioare musculoase care puteau face saltul… Acum, „puii de baltă” au devenit delicatese.
Tot într-un documentar, am văzut cum, în ţări din Asia, cu saci şi cu lanterne, erau prinse lăcuste, oferite, pe urmă, restaurantelor… Cea mai scumpă cafea din lume se zice că este aceea provenită din boabe pe care o maimuţă le elimină prin… „scaune” zilnice… Există carne artificială, brânză artificială. Melcii au devenit, de multă vreme, delicatese oferite de „chefi” pricepuţi la diverse combinaţii. Se spune că cel mai bun restaurant din lume ar fi în Copenhaga şi şi-a cucerit faima şi pentru că oferă meniuri cu furnici. Deh, de gusturi nu se discută!
Acum se studiază – şi au apărut rezultate – posibilitatea de a obţine proteine din petrol. Toate acestea sunt acţiuni care ar prefaţa o mult anunţată criză alimentară mondială. Insectele au fost şi sunt utile omului. Ele sunt de ajutor agricultorilor (în polenizare şi în combaterea dăunătorilor), medicinei (farmaciei, în general) ş.a.
Am văzut, tot într-un documentar, chiar o fermă în care se creşteau muşte…
Pe planetă sunt fel de fel de obiceiuri alimentare: se mănâncă ouă cu pui în ele, peşte putred, fezandări de diferite niveluri, se bea urina vacilor, sau animale care pentru multe naţii sunt necomestibile. Probabil o să auzim, în curând, în loc de „hai la un grătar!”, „hai la o lăcustă prăjită?” Subiectul „foamete” este altceva şi nu l-am tratat aici…