Aplicarea deciziei prin care Curtea Supremă a hotărât că nu vor mai fi pedepsite de lege persoanele care consumă etnobotanice va avea efecte dezastruoase. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat, practic, liber la consumul de etnobotanice.
Experţii spun că instanţa a fost obligată să facă acest lucru pentru că trebuiau clarificate unele prevederi ale Legii privind combaterea operaţiunilor cu substanţe psihoactive. O astfel de hotărâre va avea efecte distrugătoare la nivelul sănătăţii populaţiei, vom avea o uriaşă escaladare a consumului cu consecinţe grave, inclusiv decese.
Dezincriminarea posesiei de etnobotanice ar putea duce la o situaţie similară cu cea din 2011, când România s-a confruntat cu o epidemie de HIV/SIDA, din cauza produselor care se găseau în magazinele de vise. Din păcate, în România nu există niciun program naţional de prevenire a consumului de droguri în şcoli, niciun centru de tratament al abuzului şi dependenţei de droguri pentru copii şi adolescenţi finanţat din bani publici, iar locurile pentru tratament adresate persoanelor cu dependenţă de droguri sunt cu mult sub numărul cererilor. În anul 2016, consumul de etnobotanice se poziţionează pe locul al treilea în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri pentru toate cazurile în care s-a solicitat asistenţă (19,6%) şi pe locul al doilea în ceea ce priveşte cazurile noi (persoane care nu au mai fost înscrise în servicii de tratament pentru consum de droguri.
În 2016, au fost raportate 1.236 cazuri de urgenţe medicale cauzate de consumul de etnobotanice. Aceste substanţe psihoactive, prin consecinţele asupra sănătăţii, continuă să ocupe locul central în problematica urgenţelor medicale. Concret, din categoria drogurilor ilicite peste 40% (40,4%) dintre urgenţele medicale au fost provocate de consumul de etnobotanice în 2016.