În urma unor studii efectuate în laboratoare din Germania, leurda – considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul – a fost declarată planta mileniului trei, oamenii de ştiinţă fiind uimiţi de efectele sale miraculoase asupra organismului.
3 salate delicioase cu leurdă
1.Frunzele proaspete de leurdă, spălate bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se amestecă, după gust, cu sare, oţet de mere şi ulei; salata se consumă în cel mult o jumătate de oră de la preparare.
2. Frunzele spălate de leurdă, toacate mărunt, se combină cu ouă fierte tari, tăiate cubuleţe, sare şi maioneză.
3. Se taie mărunt frunze de leurdă, ceapă verde şi un ardei. Sosul este preparat din ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, sare şi piper măcinat.
Poftă bună!
Leurda – tonic natural pentru inimă
În scop terapeutic se consumă şi sub formă de suc (un pahar sau două pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile). Curele cu leurdă previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului şi prin împiedicarea apariţiei trombozelor.
Leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie). Substanţele active conţinute de această plantă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.
Leurda este extrem de bine tolerată de ficat. Purifică organismul, ajută la înlăturarea viermilor intestinali, curăţă rinichii şi vezica urinară. Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi anxietatea.
Sucul de leurdă are puternice efecte depurative, fiind eficient şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.
Leurda înlătură efectele nocive ale nicotinei şi fumatului. În plus, opreşte procesul de îmbătrânire.
Leurda mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.
Leurda este denumită în popor şi „usturoiul ursului”, fiind consumată de… Moş Martin ca medicament, imediat ce iese din hibernare.