Lemne transportate ilegal, confiscate de polițiștii argeșeni.
În perioada 12- 15 februarie a.c., echipe formate din polițiști argeșeni și specialiști silvici au acționat pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului Argeș.
A fost confiscată cantitatea de peste 250 de metri cubi de material lemnos, iar în urma abaterilor de natură contravențională au fost aplicate 28 de sancțiuni, în valoare de aproape 50.000 de lei.
Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.
Polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate abateri privind încălcarea normelor specifice de către transportatori de material lemnos, de către 28 de persoane, cu vârste cuprinse între 22 și 62 de ani. Dintre persoanele sancționate:
- 5 au fost persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, ca urmare a depășirii limitei de 20 de m.c. pe an calendaristic;
- 6 transportatori înregistrați ca utilizatori ai aplicației SUMAL 2.0 ce efectuau transport de material lemnos cu ansambluri rutiere (3 nereguli referitoare la utilizarea sau datele introduse în aplicație și 3 nereguli privind depășirea cantității justificate cu documente de provenință);
- 17 persoane fizice care transportau material lemnos cu autoutilitare sau atelaje, ce depășeau cantitatea justificată cu documente de proveninență sau fără a justifica materialul lemnos transportat.
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 48.500 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, și a fost confiscată cantitatea totală de 252,61 de metri cubi material lemnos. Sancțiunile au fost aplicate astfel:
- 5 sancțiuni aplicate unor persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, ca urmare a depășirii limitei de 20 de m.c. pe an calendaristic;
- 3 sancțiuni aplicate unor transportatori profesioniști ca urmare a modului de utilizare a aplicației SUMAL 2.0 (încărcarea unor fotografii ce nu unor ce nu ilustrează complet și clar încărcătura de material lemnos, încărcarea unor date eronate, respectiv lipsa conexiunii dispozitivului pe întreaga durată a efectuării transportului de material lemnos);
- 3 sancțiuni aplicate unor transportatori profesioniști ca urmare a stabilirii, prin măsurarea materialului lemnos transportat, a transportării de material lemnos în plus față de cantitatea justificată cu documente de proveniență;
- 17 sancțiuni aplicate ca urmare a depistării unor persoane care transportau de material lemnos fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.
În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0, activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.
Exemple:
Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.
Din verificări s-a stabilit că, în perioada 26.04-01.11.2023, un bărbat de 50 de ani, din Vlădești, a efectuat 8 transporturi de material lemnos, deși nu este înregistrat ca transportator profesionist de material lemnos în aplicația informatică SUMAL 2.0. Astfel, a rezultat că cel în cauză a depășit cu 34,59078 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 34,59078 m.c. de material lemnos, în valoare de aproximativ 10.000 de lei.
Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat un bărbat de 36 de ani, din Rucăr, care conducea un autocamion cu semiremorcă specializat în transportul de material lemnos, pe DJ 725, pe raza comunei Stoenești, prezentând pentru verificări un document prin care justifica transportul unei cantități de material lemnos esență rășinoase.
Întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la faptul că volumul de material lemnos aflat în mijlocul de transport este mai mare decât cel consemnat în documentul de însoțire prezentat pentru verificări, s-a procedat la măsurarea acestuia, de către un specialist silvic, rezultând o diferență de 5,48 mc în plus, transportați fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 5,48 m.c. lemn rotund rășinoase, a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung.