Incontestabil, managerii instituţiilor de cultură de pe cuprinsul judeţului nostru sunt oameni valoroşi, intelectuali rafinaţi care şi-au dedicat întreaga viaţă studiului. Numele lor înseamnă ceva şi la nivel naţional, nu doar între hotarele Argeşului şi Muscelului.
Se-nţelege, au avut nevoie şi de sprijin politic pentru a ocupa respectivele funcţii, dar s-a dus demult vremea când acesta era unicul criteriu pentru numirea într-un post în Cultură. Octavian Sachelarie, Cornel Popescu, Sţefan Dumitrache, Jean Dumitraşcu şi alţi câţiva au dovedit, fiecare-n parte pe domeniul său, că sunt îndreptăţiţi să aibă în continuare susţinerea Consiliului Judeţean ori a primăriei, după caz.
Sunt voci care afirmă argumentat că este pentru prima dată după 1990 când judeţul nostru are o „echipă” atât de bine închegată, a celor care conduc instituţiile culturale argeşene. Şi lucru îmbucurător este faptul că între toţi aceşti manageri s-au creat realaţii nu doar de colaborare, dar şi de prietenie.
Totuşi, viaţa a făcut ca tocmai aceasta să le fie…”testată”.
Un istoric revoltat
Legea salarizării recent votată a fost aşteptată cu nerăbdare de cei care trudesc pe tărâm cultural, fie ei manageri ori simpli salariaţi.
De altfel, se credea că în sfârşit, după atâta amar de ani, se va face „dreptate”, iar muzeografii, bibliotecarii şi în general personalul care deserveşte instituţiile culturale să aibă salarii decente.
Deşi au simţit şi ei creşteri salariale, totuşi au apărut discrepanţe între aceste instituţii ori între cele argeşene şi cele din alte judeţe, deşi legea trebuie aplicată peste tot la fel. Cel mai nemulţumit dintre directorii din cultura argeşeană este Ştefan Dumitrache, cel care din 2013 ocupă funcţia de manager al Muzeului Municipal din Curtea de Argeş.
Prezent aproape săptămânal la toate televiziunile locale, omul îşi spune păsul, cu riscul de a-şi supăra camarazii din PSD. A afirmat recent, la o oră de maximă audienţă: „Mă aşteptam la altceva în privinţa acestor creşteri salariale. Cultura a rămas din nou la coada clasamentului. Şi mă întreb de ce!?”
Evident, în studio, n-a găsit răspuns.
Diferenţe mari între lefuri
Preocupat de problemă, directorul Ştefan Dumitrache n-a tăcut nici în urmă cu câteva zile, când a primit o altă invitaţie într-un studio tv. Îndată ce a fost adusă în discuţie legea salarizării, managerul de la Curtea de Argeş a sărit ca ars.
Foindu-se pe scaun şi gesticulând larg, omul a spus pe nerăsuflate: „Poate şi mie să-mi explice cineva diferenţele enorme între salariile directorilor din cultura argeşeană? Păi conform acestei legi mult-trâmbiţate, peste trei ani, directorul Bibliotecii Judeţene Argeş va avea 85 de milioane de lei vechi (8.500 lei – n.r.), Cornel Popescu de la Muzeul Judeţean ceva pe aproape, eu la muzeul din Curtea de Argeş mai puţin, că suntem municipal, iar la Filarmonica piteşteană, cu tot respectul, Jean Dumitraşcu va avea 110 milioane (11.000 lei – n.r.) pe lună!!!”
Ceilalţi invitaţi din platou au rămas şi ei cu gurile căscate aflând ştirea pe care a lansat-o distinsul istoric. Văzând perplexitatea pe care a produs-o, Ştefan Dumitrache a argumentat:
„Să ştiţi că am studiat atent legea, cu creionul în mână, ştiu perfect ce spun, aşa stau lucrurile!”
Realizând că prin răbufnirea sa a deschis o cutie a Pandorei şi fiecare şef de instituţie şi-ar putea susţine cauza personală şi astfel putând să apapră tensiuni sau chiar conflicte deschise, Ştefan Dumitrache şi-a mai îndulcit tonul:
„Să nu se înţeleagă faptul că suntem invidioşi între noi, ar fi păcat, suntem cu toţi prieteni, iar pe Jean Dumitraşcu, care a făcut minuni la filarmonică, îl respect şi-l iubesc…”
3 Comentarii
Anonim
Pune măi nene director Ştefan Dumitrache de un proces.
Dacă partidul te sprijină, îl vei și câștiga (procesul).
Anonim
Bani nemunciti pt activisti de partid. toti sint numiti politic
Anonim
Ai vrea să fi în locul lor? Te descurci?