Conferinţele Bookland Evolution au ajuns a treia oară la Piteşti. Prin intermediul lor, personalităţi ale judeţului au fost invitate să poarte discuţii libere, să-şi spună poveştile de viaţă şi să le dea sfaturi tinerilor. Zilele trecute, printre invitaţi s-au numărat scriitorul Cristian Cocea, directorul Culturii din Argeş, precum şi juristul George Şerban. Iar elevii de la Colegiile Naţionale „Zinca Golescu” şi „Alexandru Odobescu”, precum şi de la Liceul Tehnologic „Astra” au umplut până la refuz sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene.
Sensul vieţii…
„Viaţa nu înseamnă numai să ai un job bun, să câştigi foarte mulţi bani sau să ai o maşină scumpă, pentru că aceste lucruri sunt trecătoare. Când simţi că acestea sunt insuficiente pentru a-ţi linişti sufletul, pentru a te simţi împăcat, cel mai bun remediu de a evada din cotidian şi din realitate îl constituie cărţile”, le-a spus elevilor Cristian Cocea. Iar apoi, râspunzând unei întrebări mai… filozofice, a adăugat: „Sensul vieţii, după părerea mea, nu există. Ni-l creăm noi prin frumuseţe, artă, prin modul în care ne trăim viaţa. Sensul vieţii este modul în care trecem cu eleganţă printre probleme. De asemenea, el poate să stea sub semnul ajutorului pe care îl dăm celor din jurul nostru, sub semnul oamenilor dragi pe care-i avem lângă noi.”
Ca nuca-n perete
Un elev a dorit să afle cum vede Cristian Cocea literatura de astăzi, opera autorilor contemporani. „Literatura canonică pe care voi o învăţaţi la şcoală cred că se potriveşte cu pasiunile şi stilul vostru de viaţă ca nuca-n perete. Consider că romanele contemporane sunt interesante, incitante pentru generaţia voastră, însă viaţa nu o găsiţi în manualele şcolare, ci trebuie să o căutaţi voi, să o descoperiţi. Ştiu că pentru voi, tinerii de astăzi, cărţile nu mai sunt un subiect interesant de discuţie. Însă despre o operă se poate vorbi cu aceeaşi pasiune cu care se poate vorbi, de exemplu, despre un joc video sau despre prima dragoste. Dacă găsiţi un stil de roman care vă place, căutaţi argumente: de ce vă place, ce v-a făcut să citiţi aceea carte.”
Nădăjduieşte şi aşteaptă!
George Şerban, manager şi formator în domeniul resurselor umane, a spus, la rându-i: „Exemplul meu este unul de trudă, de muncă, de studiu, luat dintr-o carte. Citatul după care mă ghidez în viaţă este luat dintr-un roman celebru: «Contele de Monte Cristo». Sintagma sună cam aşa: «Nădăjduieşte şi aşteaptă!». Ştiu că în acest moment vă aflaţi la o cumpănă, cei mai mulţi din sală vă întrebaţi dacă aţi învăţat suficient pentru a promova examenul maturităţii şi ce se va alege de voi. Cu siguranţă că, dacă nădăjduiţi şi aşteptaţi, veţi ajunge acolo unde v-aţi propus, indiferent de drumul pe care doriţi să-l urmaţi. Însă, fără să vă antrenaţi, fără să studiaţi şi fără să aveţi aşteptări mari de la voi, fără să vă clădiţi pas cu pas elementele carierei voastre, ale vieţii voastre atât profesionale, cât şi sociale, nu o să puteţi ajunge la capătul drumului.
Studiu şi muncă
Invitatul le-a mai spus tinerilor să nu se dea bătuţi atunci când nimeni nu-i poate sprijini, nici cei dragi, nici societatea. „Mai devreme sau mai târziu sigur se vor aşeza lucrurile, atâtata timp cât vă canalizaţi atenţia spre studiu şi muncă. Dacă acum avem acces la informaţie din toate părţile, fie că vorbim de biblioteci, librării sau internet, când eu eram ca voi nu existau atâtea beneficii. Cu greu găseam cărţile de care aveam nevoie şi mai greu puteam achiziţiona o carte. Să nu credeţi că la vârsta mea nu mai citesc. În fiecare seară deschid un volum. Vă recomand cu drag romanul pe care îl răsfoiesc acum: «M-am hotărât să devin prost». O să râdeţi, însă aşa se numeşte. Acest volum ne învaţă că nu e bine să ne orientăm doar într-o anumită direcţie. Mai pe scurt, fiţi deştepţi, însă învăţaţi să vă adaptaţi şi la lumea în care trăim!
Ştiu că mass-media vă oferă exemple de fete frumoase care devin vedete peste noapte, de băieţi care fac bani de nicăieri şi mai ştiu că toţi ne dorim să avem totul cât ai clipi, însă aceste lucruri nu sunt posibile.”
Ioana RADU