# Ce ai de făcut în așa fel încât, atunci când vine pumnul spre tine, să nu-l blochezi cu gura…
Astăzi, IPJ Argeș a organizat o acțiune dedicată informării elevilor cu privire la pericolele la care se expun și modalități de prevenție, respectiv apărare în caz de atac. Zeci de elevi ai Colegiului Armand Călinescu au fost prezenți la eveniment și au primit sfaturi de la polițiști.
Discuția a fost centrată pe comunicarea asertivă, adică abilitatea de a lua atitudine în fața unei provocări și de a da o replică prin care să-ți impui punctul de vedere fără a înrăutăți situația. Pot fi replici hazlii sau serioase, în funcție de situație, fără a-l jigni pe celălalt. Important este să existe respect în comunicare.
Mai timizi de fel, elevii au căpătat curaj după intrarea în „ring” a campionului de kickbox Marius Cocean, sportiv și antrenor. Luptătorul a enunțat soluții și pentru cazurile în care comunicarea nu funcționează, oricât de mult ți-ai dori să aplanezi un conflict. În acest sens, este foarte importantă cunoașterea unor tehnici elementare de autoapărare, în așa fel încât „atunci când vine pumnul spre tine, să te ferești sau să-l blochezi cu mâinile, nu cu gura”. Antrenamentul într-o sală pentru sporturi de contact este recomandat tuturor tinerilor, crește capacitatea de autocontrol și gradul de încredere.
„Urmând sfaturile și tehnicile unui bun antrenor, nu devii bătăuș, ci, dimpotrivă, devii o persoană disciplinată care își poate controla emoțiile și poate face față cu brio situațiilor de risc!” – a spus sportivul.
„De asemenea, este important să eviți zonele rău-famate, anturajul de risc și în cazul în care intri în conflict să ai o poziție defensivă și să nu treci din legitimă apărare în postura de agresor” – a mai precizat Marius Cocean.
Corina Georgescu, comisar-șef de poliție, specializată în domeniul prevenirii delincvenței juvenile, a vorbit cu elevii despre modalități de evitare a situaților de risc precum intrarea într-un anturaj cu persoane violente, care consumă droguri sau fac trafic de persoane.
„Este foarte important ca problemele pe care le întâmpinați să le discutați cu persoane de încredere, primii fiind părinții, dar și psihologii. În cazurile nefericite în care părinții nu se implică suficient, cel mai bun prieten poate fi o soluție chiar dacă nu știe să rezolve problema. Poate în schimb transmite la rându-i informația mai departe, către alți părinți sau către oamenii legii” – a spus Corina Georgescu.
Activitatea de astăzi s-a înscris în Campania MAI „#10 pentru siguranță” și s-a desfășurat în mai multe unități de învățământ din Pitești, printre care și Colegiul Tehnic Armand Călinescu. Au fost prezenți politiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalitatii, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Pitești, în mai multe unități de învățământ din Pitești.
Un Comentariu
NIR
Bun articol, imi place; dar cum ne aparam de „tigrul platanului”, acele musculite care au invadat orasul ?!….. Chiar nu exista o solutie ?!
Cu ceva timp in urma, niste elicoptere s-au zburatacit pe deasupra orasului, fix degeaba.
„Substanta” era luata de vant si dusa pe aiurea, nicidecum acolo unde ar fi trebuit.
A cui a fost ideea ?! Proasta idee !