După ce că noaptea de luni spre marţi a fost cea mai rece de la începutul acestei ierni, pentru o familie de argeşeni necazul a fost şi mai mare din cauza flăcărilor care au cuprins locuinţa.
Este vorba despre o familie de tineri din Bârla, zona Şelăreasca, rămasă aproape sub cerul liber în plină iarnă după ce acoperişul casei a fost cuprins de flăcări. Proprietarul a sunat la 112, apoi, fără să stea cu mâinile în sân şi să se uite cum îi arde casa, a intervenit chiar cu pricepere încercând să ţină focul sub control până la sosirea echipelor de stingere. De la primarul Gheorghe Voicu am aflat că, imediat ce s-a dat alarma, primii care au acţionat au fost membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. În scurt timp, în sprijinul acestora au sosit două echipaje cu două autospeciale cu apă şi spumă, unul de la punctul de lucru Stolnici, celălalt de la Secţia de Pompieri Costeşti, precum şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat. Cu forţe reunite echipele de intervenţie au reuşit să limiteze efectele focului care a mistuit acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Din primele verificări a rezultat că incendiul s-a datorat jarului căzut din soba care era alimentată cu lemne printr-o bucătărie lipită de locuinţă. Cu toate că familia afectată nu constituie un caz social care să justifice un eventual ajutor de urgenţă, administraţia locală a venit în sprijin cu o echipă de beneficiari ai legii privind venitul minim garantat, trimisă să dea o mână de ajutor la degajarea gospodăriei de resturile rezultate în incendiu.
Locuinţe în pericol
Tot luni seară, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Piteşti a intervenit pe strada Piatra Craiului din municipiu, unde luase foc o bucătărie de vară, iar flăcările ameninţau să se propage la casa de locuit. Au ars 20 mp din acoperişul anexei şi 10 mp termoizolaţie, iar din primele date rezultă că focul a pornit de un aragaz aprins şi lăsat nesupravegheat.
Tot în cursul serii şi al nopţii de luni pompierii din Piteşti au intervenit la Mălureni, satul Buneşti, iar cei din Câmpulung, punctul de lucru Rucăr, au acţionat la Dragoslavele şi la Aninoasa, satul Tutunaru, unde luase foc funinginea de pe coşurile de fum necurăţate. În acest context, specialiştii ISU Argeş le reamintesc proprietarilor de locuinţe că au obligaţia de a verifica şi curăţa periodic coşurile de evacuare a fumului, dar şi să nu lase aparate de gătit nesupravegheate, să nu supraîncălzească sobele, să nu arunce jarul decât în locuri anume amenajate, să nu depoziteze materiale combustibile în apropierea mijloacelor de încălzire.
C.O.