Un interviu cu Conf. univ. dr. Lavinia Bănică de la Universitatea din Piteşti, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte.
* Niciodată în istoria umanităţii femeile nu au trebuit să-şi asume concomitent atât de multe roluri ca acum: mame, iubite, femei de carieră… Cum poţi fi toate astea în acelaşi timp?
** Cred că în mod natural…. Nu cred că femeile au fost nevoite să-şi asume aceste roluri, ci şi le-au dorit destul de tare, nu? Am crescut în această mentalitate, pentru mine este o normalitate. Sunt părţi ale mele care se completează şi nu se exclud. Evident, au existat momente în timp când am acordat prioritate uneia sau alteia din aceste părţi, mai întâi carieră, apoi maternitate, acum, de ceva vreme, încerc să le balansez.
* Descrie-te în trei cuvinte.
** Responsabilă, sinceră, sensibilă (mult prea).
* Câteva repere ale carierei?
** În mod clar, cariera mea a fost marcată de întâlnirea fericită cu doi oameni – în primul rând, profesori universitari care m-au luat sub aripa lor şi m-au modelat, profesional vorbind, în ceea ce sunt acum. Primul este Dan Horia Mazilu, profesor de Literatură română veche, decan al Facultăţii de Litere al Universităţii din Bucureşti, sub îndrumarea căruia am scris şi teza de licenţă şi lucrarea de doctorat şi care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de această perioadă a literaturii române. Celălalt este Petru Mihai Gorcea, profesor de Literatură română clasică, decan al Facultăţii de Litere al Universităţii din Piteşti, pasionat de opera lui Mihai Eminescu, căruia i-am fost asistentă la început de drum şi de la care am preluat mai târziu cursul respectiv.
* Ce înseamnă feminitatea pentru tine?
** Pentru mine, feminitatea înseamnă o rochie înflorată de vară, un parfum, zâmbete, conştiinţa că sunt puternică şi pot alege ce vreau.
* Spune-mi un secret.
** Mi-e frică de apă, deşi, paradoxal, iubesc oceanul, marea, orice întindere de ape.
* Oferă cititoarelor noastre, ca să te susţină prin taloane, reţeta fericirii.
** Cred că pot da un sfat pentru fericire: dacă eşti sănătos, să te bucuri de absolut orice. Cu trecerea timpului, am învăţat că fericirea este făcută din atâtea lucruri mici, unele importante doar pentru tine, nu şi pentru ceilalţi.